Reynaertzoektocht ontworpen. Voor 2002 wordt een programma uitgewerkt voor scholen. Voor het uitwerken van deze Reynaertbeleving werd de Stichting Reynaertland opgericht. Marlene Bauwens, die recent ontslag nam als dirigente van Musical Exchange, zal de leiding van dit project waarnemen. De Nederlands-Belgische musicalgroep verzorgde de muzikale ondersteuning voor de opening. Ook de gemeente Hulst had nog een feestelijk accent in petto. Als cadeau voor het geprivatiseerde zwembadcomplex schonk zij een Reynaertbank met de toepasselijke tekst:
So quam Brune in die riviere
Ende ontswam hem allen sciere (A 843-844).
Wie Reynaertland wil gaan bezoeken kan dit het best op zondag van 13 tot 17 uur of dagelijks in de vakantieperiode van 1 juli tot en met 19 augustus tijdens dezelfde uren. Gasten kunnen ook een hapje en drankje nuttigen in de horecazaal. Na het hoogseizoen wordt onder andere werk gemaakt van spektakeldiners, kinderfeestjes en personeelsbijeenkomsten. Reynaert is benieuwd. Info op de website of via e-mail: info@reynaertland.nl.
Een bezoek aan Reynaertland kan gecombineerd worden met een bezoek aan de Reynaerttentoonstelling te Hulst (zie agenda) of met een tocht langs de Reynaertroute of de Reynaertroute-Zuid. Van deze beide routes zijn fraaie brochures (100 frank, 2,48 euro) beschikbaar, uitgegeven door Toerisme Oost-Vlaanderen (aan te vragen in de toeristische infokantoren). Wandelaars kunnen inspiratie vinden in de Reynaertuitgave van de vzw Grote Routepaden en een 102 kilometer lange wandeling volgen tussen Hulst en Rupelmonde. Dankzij de uitgave Reynaertland (met kaartjes, afstanden en veel praktische info) kan men ook kortere of langere delen van dit pad verkennen. Fietsers kunnen zich in tochten tussen 40 en 60 kilometer uitleven langs de Isegrim-, Cantecleer-, Nobel-, of Tibeertroute in Oost-Vlaanderen of de Hulsterlo- of Fortenroute in oostelijk Zeeuws-Vlaanderen. Inspiratie is verder te vinden in de publicatie Het land van Reynaert (tweede druk, Davidsfonds 1993).
In een periode van circa zeven jaar zijn het Waasland en omgeving toeristisch door Reynaert in kaart gebracht. Wie op de hoogte wil blijven, kan dit door de nieuwsbrieven van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert aan te vragen. En wie in de streek een uitstapje heeft ondernomen, kan - om de vrienden op de hoogte te brengen - een ansichtkaart sturen met daarop enkele van de Reynaertbeeldhouwwerken uit de streek. En als souvenir een strip van Ryssen/De Roover meenemen, enkele Belseelse Reynaertrozen, een Sint-Niklaas' Reynaertgebak of een -bonbon, een kratje Reynaertbier of een Reynaertbeeldje van een plaatselijke kunstenaar. Een dergelijke uitstap kan niet stuk. Zeker niet als hij culinair besloten wordt in het Hulsterse Reynaertshof, het Daknamse Tiecelijn of de Reinaert of Malpertuus in Sint-Niklaas.
Rik van Daele