staalgravures van Wilhelm von Kaulbach. Naar Kaulbach zijn ook een schaakspel en een reeks tinnen figuurtjes met de belangrijkste personages uit het verhaal te zien. In de benedenzalen van Thuysbaert hingen de zeven imitatiegobelins die zich op dit moment weer in het kasteel Walburg te Sint-Niklaas bevinden. Deze gobelins zijn niet in Damme en Hulst te zien.
Het topstuk van de rondreizende tentoonstelling is een vier minuten durend fragment van de verfilming van de antisemitische Reynaertbewerking van Robert van Genechten. Het fragment werd aangevraagd bij het Filmmuseum in Amstelveen en is voor het eerst publiek te zien. Daarnaast is ook een video-opname van Vlaanderen Vakantieland (waarin de toeristische Reynaert wordt belicht) te bekijken. Fijnproevers zullen ook de ‘Sint-Niklase’ versie van de fabel van de raaf en de vos door Jef Burm appreciëren.
Op elke locatie worden enkele eigen accenten gelegd. Zo zal in Hulst het aan C. Huysmans toebehorende beeld van Albert Poels niet meer te zien zijn, maar kan de collectie daar aangevuld worden met boeken uit plaatselijke collecties.
In Damme staat de tentoonstelling opgesteld naast de Uilenspiegeltentoonstelling in Huis De Grote Sterre op het marktplein. Ze werd er op 15 maart 2001 door volksvertegenwoordiger en schepen van Cultuur Joachim Coens geopend. Opnieuw hield Jozef Janssens, nu met een andere lezing over De Vlaamse vos?, de gelegenheidstoespraak. De tentoonstelling krijgt te Damme meer ruimte dan in Lokeren en is geschikter voor het ontvangen van groepen. De tentoonstelling sluit ook perfect aan bij de sfeer van het Damse literaire huis. Alleen de belichting kon er iets beter.
Luik 3 van de tentoonstelling zal heel het zomerseizoen door te zien zijn in Hulst. Wanneer de tentoonstelling na een rondreis (zie p. 62) doorheen het land van Euregio Scheldemond zal terugkeren, wordt dit meteen ook het definitieve startsein voor de werking van een literair huis in Lokeren. In dit museumhuis liggen mogelijkheden voor een ontmoeting tussen diverse stedelijke diensten, zoals de bibliotheek, het cultureel centrum en de woordafdeling van de muziekacademie. Ook diverse Lokerse verenigingen die deel uitmaken van de culturele raad en met literatuur bezig zijn, kunnen betrokken worden bij de uitbouw en de programmering. Kinderen en jongeren krijgen een bevoorrechte plaats. Lokale en bovenregionale kwaliteit zouden elkaar moeten vinden rond deze tentoonstelling en in de benedenzalen die openstaan voor tijdelijke initiatieven. Ook een literaire ontmoeting tussen de diverse culturen die in Lokeren aanwezig zijn, is een van de doelstellingen. Op termijn kunnen ook cultuurklassen, de grote droom van conservator Rik van Daele, onderzocht en uitgewerkt worden.
Willy Feliers