moeders op en jaagt de jongelingen de stuipen op het lijf. Alleen Louis Paul Boon heeft warme sympathie voor de wolf gevoeld. Boon zag Isegrim de wolf als zijn alter ego. Hij gaf zelfs zijn reservaat, zijn woonst op Vogelzang in Erembodegem, de naam van de wolf.
In een volgende jaargang plant de Tiecelijnredactie een wolvennummer.
De Wase wolf is ongetwijfeld familie van de Wase vos. Daarvoor zijn vele argumenten aan te dragen. Het aantal parallellen is zelfs verrassend groot.
Niemand is er zeker van dat men hem echt gezien heeft. Niemand is er zeker van dat het dier ooit bestaan heeft. Sommigen denken dat de middeleeuwse vos ooit door een historisch landschap heeft rondgezworven. Daarentegen denken nu nog steeds velen dat de reële wolf eigenlijk nooit heeft bestaan, of hoogstens een husky of hybride was of een ander fysiek op de wolf gelijkende hondensoort.
Niemand weet of het nu echt om een wild dier gaat of een door de mens uitgezet dier of zelfs gewoon om een mens gaat. Niemand weet waar hij precies vandaan kwam. Ineens was de wolf er. Kwam hij uit de nest van een privé-kweker, een dierentuin of -park? Gissingen genoeg.
Niemand weet of en hoe hij ooit aan zijn eind gekomen is. Dit deelt de wolf met vele mythische wezens, maar ook bijvoorbeeld met koning Artur. Vos en wolf zijn beiden tot de status ‘mythisch’ verworden en genereren voortdurend nieuwe verhalen. De wolf werd tegen eind december in heel Vlaanderen gezien.
Zijn ze beiden het product van de menselijke verbeelding? Ze zijn in elk geval een aanleiding tot menselijke creativiteit en commerciële spitsvondigheid. Naast Reynaertbier en -gebak, is er nu eveneens wolvengebak en -bier en in Belsele zelfs een Wolfcafé. Ook een wolvenroute staat op stapel. De Waaslandwolf was ook een van de grote thema's van het recente carnavalsfeest.
Wolf en vos hebben beiden hun actieterrein in Oost- en Zeeuws-Vlaanderen, de Euregio Scheldemond, en ze volgen beiden met gemak de moderne Reynaertroute. Er is zelfs een hypothese dat de wolf misschien wel bewust is uitgezet door een scrupuleloos individu met een Reynaerdiaanse geest. In de Vlaamse kwaliteitskrant De Morgen verscheen deze visie voor het eerst op 16 december 2000. Het idee werd omschreven als vergezocht, maar toch ‘te mooi om te negeren’. Wilfried de Mets, die de theorie eerst verkondigde, meent dat het wellicht om toeval gaat, maar toch. Hij constateerde dat de bedrogen Isegrim in de Reynaert gerechtigheid wil na de verkrachting van Hersinde door de vos. En misschien wil de man die de wolf uitzette ook wel een of andere vorm van gerechtigheid. Vele Reynaerdisten speelden al langer met het idee. Waas wolfje had wel een erg goed gevoel voor timing en een gevoel voor Reynaerdiaanse lokalisering. Hij koos als actieterrein precies de streek die zich momenteel profileert als het land van Reynaert. Opvallend daarbij is dat hij zich enkele malen op de Isegrimroute liet zien, met name in Wachtebeke. Ook in Lokeren werd hij opgemerkt. Na de vossenjagers zijn er nu ook wolvenjagers. Het wordt tijd dat ook Nobel uitbreekt. Voor de Reynaerdofielen zijn het gouden dagen. Wie de Waaslandwolf wil vinden, beginne op het Internet. Via diverse zoekprogramma's kom je bij enkele tientallen sites waarop het beest vermeld wordt. Je vindt zelfs zijn eigen site! Op het Net werd ook zijn overlijden aangekondigd. Toch zal dit millenniumdier nog lang de geesten bezighouden.
Rik van Daele