Na de voor de bibliofielen rijke eerste helft van deze eeuw, met een overvloed aan geillustreerde boeken, zijn de magere naoorlogse jaren gekomen. Behalve voor kinderboeken zien we bijna geen illustraties meer in boeken, en zeker geen nieuwe illustraties. De nieuwe trend in de ex-libris-kunst kan deze leegte een beetje opvangen. Vele verzamelaars laten verscheidene ex-libris maken, niet meer louter één algemeen ex-libris met als hoofdmotief de karakteristieke kenmerken van de opdrachtgever. Ze laten verschillende kunstenaars een prent ontwerpen, graveren en etsen naar een bepaald boek toe. Door deze nieuwe evolutie zijn er reeds tientallen Reynaert-ex-libris ontstaan, en zo komt er toch weer een nieuwe reeks illustraties van de Reynaert.
Zeer boeiend zou zijn, een iconografisch overzicht, een historische vergelijking tussen de manier van illustreren door de diverse kunstenaars van de belangrijke passages uit Van den vos Reynaerde, Reynaerts historie en Reynke de Vos, vanaf de eerste drukken tot de meest recente Reynaert-ex-libris.
Zo kan men op een prachtig Reynaert-ex-libris van de Duitse graficus Harry Jürgens zien, hoe een bepaalde benadering van Reynaert/Reineke (de kunstenaar inspireerde zich op Goethes Reineke Fuchs), als het ware ‘in de lucht kan hangen’. Zonder voorkennis van de (moderne) evoluerende opvatting over Reynaert van schelm naar (middeleeuwse) schurk, heeft hij een bijna satanische Reynaert geëtst. (Voor een zeer goede afbeelding, zie Reynaert bloemleest Tiecelijn, p. 34 nr. 22). Op de in dreigende, donkere aquatintsfeer geëtste prent plaatst de kunstenaar de boosaardige Reynaert met bliksemende ogen in het midden van het beeld. De graficus heeft als een spin over zijn prent een web met etszuur gebeten en alle dieren zitten er als gehypnotiseerd in gevangen. De laatste tijd zien we veel aquatint-etsen, vele grijze, dreigende, donkere prenten. De kunstenaars willen zo de chaos en het uitzichtloze van onze fin-de-siècle-tijd uitdrukken. Heeft Jürgens onder invloed van deze evolutie in de beeldende kunst, Reineke Fuchs anders gelezen?
Zoals op het einde van de Reynaert de hoofse orde zijn masker verliest, heeft de twintigste eeuw zijn masker van orde en zekerheid verloren. De wereld toont een grijs aquatintbeeld. Staan we voor een chaotische en onzekere tijd? Een nieuwe volksverhuizing van volkeren van Midden- en Oost-Europa naar:
Ik weet een EEG wildernisse nu.
Welvaart tussen torenflats verdoken
en in genendeel verstoken
van goede sponden en spijzen
Daar wonen hoenders en patrijzen...
(zeer vrij naar Bert de Corte)
Is daar hoop voor allen, of enkel hoenders en patrijzen voor de bevoorrechten rond Nobel?
Willy FELIERS