aan te passen aan een verondersteld ‘Brits lezerspubliek’. De roman werd botweg ‘te Afrikaans’ genoemd: te veel ‘moeilijke’ eigennamen, te veel personages, het ontbreken van uitleg in de tekst over een geschiedenis die Britten niet kennen. Makumbi, die met haar gezin in Groot-Brittannië woont, wist het boek in 2014 in Kenia uit te geven. De eerste druk was onmiddellijk uitverkocht en de roman werd qua belang met Chinua Achebe's Things Fall Apart vergeleken. Vorig jaar verscheen de roman uiteindelijk bij de Amerikaanse uitgeverij Transit Books. Nederlandstalige uitgevers lijken haar werk vooralsnog niet te hebben opgemerkt.
Ook in Vlaanderen en Nederland leven en werken auteurs met een Afrikaanse achtergrond. In februari van dit jaar verscheen de bloemlezing Zwart, samengesteld en ingeleid door Vamba Sherif en Ebissé Rouw. Een blinde vlek bij de witte Nederlandstalige lezer speelt ook deze auteurs parten. Lees naast dit nummer van Terras dus ook Zwart en ga vooral op zoek naar meer van hun werk. We hebben in dit nummer nog twee in België wonende auteurs met een Afrikaanse achtergrond toegevoegd: Sulaiman Addonia, die opduikt in de inleiding bij het verhaal van zijn eveneens schrijvende broer Saleh, en In Koli Jean Bofane, van wie zeven jaar geleden de roman Congolese wiskunde bij Uitgeverij De Geus verscheen, maar wiens succesboek Congo Inc. (waaruit we een fragment plaatsen) dan weer niet in het Nederlands bestaat.
Vamba Sherif kwam als gastredacteur de redactie van Terras versterken. Wat overigens niet betekent dat mijn collega alleen bij het verzamelen van Afrikaanse literatuur een bijdrage zou kunnen leveren. (Collega's met een niet-Westerse achtergrond weten in de regel veel meer over Westerse literatuur, dan omgekeerd het geval is.) Ik wilde graag dat hij naast zijn bijdrage aan het samenstellen een stuk zou schrijven over de door ons beiden bewonderde Ousmane Sembène. Sherif bedankt de Senegalese schrijver en cineast voorafgaand aan zijn roman De zwarte Napoleon (2015), en zet vervolgens een verhaal neer waarin Samori Touré een rol speelt, de vrijheidsstrijder die ook onderwerp zou zijn geweest van Sembène's laatste film, had hij die voor zijn dood nog kunnen voltooien.
Hoewel Terras #15 de titel Afrika heeft gekregen, is een aanzienlijk deel van het continent hier niet belicht. De verhalen, gedichten en essays uit Noord-Afrika bewaren we voor een later nummer. Als altijd richt Terras zich in de eerste plaats op literair werk dat niet eerder, of te lang geleden, in Nederlandse vertaling verscheen. Het literaire aanbod van het grootste continent ter wereld - of de leemte op de Nederlandstalige markt, afhankelijk van het perspectief - is enorm. De rijkdom van wat ontbreekt, is groot en divers. Frustraties omtrent de onvolledigheid van wat we aanbieden waren dan ook niet te vermijden.
We vonden het belangrijk oudere en jongere auteurs te plaatsen, want helaas zijn ook de gevestigde waarden hier nauwelijks (nog) bekend of verkrijgbaar.