Annelies Verbeke
Over Ali Cobby Eckermann
Ik leerde Ali Cobby Eckermann, een Australische auteur en Aboriginal, in 2013 kennen tijdens het George Town Literary Festival op het Maleisische eiland Penang. Ze luisterde geduldig naar mijn enthousiaste getater over de reis die ik jaren eerder naar haar land had gemaakt en somde vervolgens de zonden van Tony Abbott op, de toenmalige Australische minister-president, aan wie ze een hartstochtelijke hekel had.
Eckermann werd op het festival voortdurend met groot respect aangesproken door mensen die haar al kenden als een prominente stem van de Aboriginalgemeenschap, een stem die ook gehoord was door degenen die elders op de wereld met de gevolgen van kolonialisme en racisme kampten.
Net als haar moeder en grootmoeder behoort Ali Cobby Eckerman tot de Stolen Generations, Aboriginalkinderen die in opdracht van de Australische regering bij hun natuurlijke ouders werden weggehaald en bij witte adoptieouders werden geplaatst met het oog op een ‘gemakkelijke integratie’. Too Afraid to Cry is Eckermanns autobiografie in proza en gedichten. Hoewel ze ook liefdevol over haar adoptieouders schrijft, is het boek vooral een rauwe getuigenis over misbruik, uitsluiting, drugsverslaving, verlorenheid en geweld. Er spreekt humor en verwondering uit haar korte, krachtige zinnen. Haar niet aflatende zoektocht naar de eigen wortels brengt haar dichter bij het uitgestrekte hart van het land. Haar steeds nauwere aansluiting bij de Aboriginalgemeenschap wordt voorafgegaan door een nauwere aansluiting bij het landschap; in het desolate vindt Eckermann geborgenheid. Ze herenigt zich met haar biologische moeder, en later ook met de zoon die ze als negentienjarige zelf voor adoptie afstond.
Ali Cobby Eckerman richtte het eerste Australische Aboriginal Writers Retreat op, in Koolunga. Met haar werk - naast de autobiografie nog vijf dichtbundels en ‘verse novels’ - won ze verschillende prijzen, waaronder vorig jaar de internationale Windham-Campbell Literary Prize for Poetry. Wereldwijd stelden krantenkoppen verbaasd vast dat een ‘werkloze’ Aboriginal en caravanbewoonster 215.000 dollar had gewonnen met haar gedichten.