Yasmijn Jarram
Everything is real
Het imaginaire eiland van Charles Avery
The Island is alleen toegankelijk via de haven van hoofdstad Onomatopoeia. Vroeger diende de stad als vertrekpunt voor pioniers en kolonisten. In de loop der tijd groeide de plaats uit tot een bruisende metropool, om uiteindelijk te verworden tot een mistroostig toonbeeld van vergane glorie inclusief hangjongeren, immigranten en massale toeristenattracties als The Plane of The Gods.
Sinds 2004 heeft de Schotse kunstenaar Charles Avery (1973) zich toegelegd op het epische project The Island: de gedetailleerde vormgeving van een imaginair eiland in tekeningen, sculpturen en teksten. Het eiland kent een geschiedenis, een topografie, taal en cultuur; het heeft pleinen, monumenten, musea en restaurants; er wonen mensen, dieren en allerlei schepsels daar tussenin. Avery baseerde zijn schepping op het Schotse eiland Mull, waar hij opgroeide en jarenlang woonde, gefascineerd door de bossen rondom Lochdon: ‘I had to walk past a forest every day on my way home, and the noises that came out of there were terrifying. To me it sounded like a lion killing a gazelle.’ Ook op The Island is een groot bos te vinden, The Eternal Forest, vanwaar terugkeer naar verluidt onmogelijk is. In dat bos zou de Noumenon leven, een wild beest dat niet met de zintuigen is waar te nemen, maar waarop eilandbewoners onvermoeibaar blijven jagen.
We leren Avery's wereld fragmentarisch kennen via zijn doorgaans grote tekeningen van het dagelijkse eilandleven. De eilanders vissen naar paling op zee, slenteren over de markt of zitten in de pub. Avery's tekenstijl varieert van hyperrealistisch tot achteloos schetsmatig, en doet in combinatie met het spaarzame kleurgebruik denken aan zwierige modeschetsen of de nostalgische illustraties uit The New Yorker. Er ontstaat een samenhang tussen de vele tekeningen door de herhaling van bepaalde gebruiksvoorwerpen, kledingstukken, affiches en leuzen. Ook de gezichten van de inwoners lijken beperkt tot enkele varianten. Sommige beeldelementen worden bovendien driedimensionaal uitgevoerd: glibberige palingen van glas in emmers water, driepotige cafétafels, weckpotten met ingemaakte eieren, stippenbehang - zelfs de hybride wezens die het eiland mede bevolken, zoals de ‘rideables’ en ‘Alephs’, worden levensgroot samen met de tekeningen tentoongesteld.