Miek Zwamborn
Een oog van water
Over foto's van Jeroen van Westen
In 2010 verdween er 's nachts een naaimachinefabriek in Guatemala City. Een kapotte leiding had de grond onder de fabriek, zonder dat iemand het merkte, maanden, misschien zelfs jaren lang beetje bij beetje weggespoeld waardoor er een holle ruimte onder de fabriek ontstond die het gebouw opslokte. Er was die nacht niemand in de fabriek aanwezig. Ik weet niet wat er daarna met het gat is gebeurd: of het gebouw opgetakeld werd of men het gat opvulde met puin. Misschien is het gat nog steeds een gat, met een hek eromheen midden in de stad.
Ik was het gat haast vergeten tot het me bij het zien van het werk van Jeroen van Westen weer te binnen schoot. Het verdwenen gebouw, waarvan ik de architectuur niet kende, leek langs de wanden van het gat terug naar boven gekropen. Verdiepingen waren neergezet tijdens de klim, steunbalken geplaatst. Een trap leidde van de rand van het gat tot op de bodem en langs de ronde muren waren nissen en versieringen aangebracht.
Van Westen fotografeerde stepwells in de Indiase provincie Gujarat en bundelde deze opnames in een schitterend tweedelig boek, getiteld Inverse. Alleen al in Gujarat bevinden zich driehonderd waterputten. Deze bouwsels waren ooit de toegangspoort naar drinkwater. Vanaf de zesde tot de twintigste eeuw werden deze tot in de grondwaterstromen reikende putten gebouwd. Tijdens de droge periodes tussen onbetrouwbaar voorkomende moessons voorzagen ze mens en dier en de gewassen van vers water. Sinds de komst van mechanische pompen en boorputten is het grondwaterpeil gezakt en zijn de meeste putten opgedroogd en verlaten.
Van Westen monteerde meerdere opnames van elk van de putten tot één beeld. Zijn verticale panorama's tonen elke verdieping, maar ook het begin (de hemel) en het einde van de put (de bodem) waardoor een duizelingwekkende diepte ontstaat.
De opnames van Jeroen van Westen slokken je op, voeren je blik de diepte in, maar in tegenstelling tot het gat in Guatemala City kaatsen ze je blik recht naar boven terug naar de opening die in de bodem van de put weerspiegeld wordt.
Doordat er zoveel perspectieven in één foto zitten en je op diverse hoogtes op ooghoogte lijkt te staan, wordt het kijken naar deze foto's een fysieke ervaring. Elke