Authenticiteitskoorts
door Gilles Lipovetsky
De hyperconsumptiemaatschappij is paradoxaal: terwijl de noviteitscultus en de logische wetten van de mode zegevieren (beeld, spektakel, mediaverleiding, spel en ontspanning), zien we hoe zich - in tegengestelde richting van dit soort structurele lichtzinnigheid - een maatschappelijke authenticiteitsfantasie ontwikkelt. Elke dag zijn daar de effecten van waar te nemen: de zoektocht naar onze ‘wortels’ en de wildgroei van musea en ecomusea (geen kleine stad meer zonder ecomuseum, zoals het Crêpe-Museum in Bretagne). Het gaat allemaal om de verheerlijking van het erfgoed, met zijn gerenoveerde wijken, gerestaureerde flatgebouwen, omgebouwde hangars - om nog maar te zwijgen over het succes van rommelmarkten, een van de meest gewaardeerde vrijetijdsbestedingen van de Fransen. Vintage is ook in de mode. De authenticiteitslogica dringt vele sectoren binnen, met inbegrip van de voedselbranche met zijn veelbesproken aanduidingen van beschermde afkomst die de consument verzekeren van de echtheid van het product. Het zou in feite onbegonnen werk zijn om alle manifestaties van die zucht naar echtheid te inventariseren. Dan zouden we het ook moeten hebben over de toeristische tendens om te reizen naar ‘ongerepte’ gebieden of het in zwang raken van ‘de waarheid spreken’ in de politiek, en over het succes van redevoeringen voor en verwijzingen naar gemeenschapszin. De terugkeer naar religie maakt hier ook deel van uit, in zoverre die ‘echte’ waarden stelt tegenover de holle samenleving die wordt geregeerd door vergankelijkheid, oppervlakkigheid en kunstmatigheid. Het al-eeuwige tegenover het onbestendige: die twee bewegingen voeden elkaar natuurlijk, de opmars van lichtzinnigheid werkt die van authenticiteit in de hand.
Deze fantasie ontstaat uit de beklemming die samenhangt met de ongebreidelde modernisering van onze maatschappij, de technisch-wetenschappelijke vooruitgang, de nieuwe gevaren die onze planeet bedreigen. Ze is de uitdrukking van een nostalgisch verlangen naar een geïdealiseerd verleden, naar een tijd die zichzelf niet verwoestte, maar waarin men beter wist te leven. Zonder enige twijfel een illusie, die gepaard gaat met een kritische blik op ons eigen stereotiepe saaie universum, waar vriendelijkheid en zintuiglijke gevoelens verbannen worden en waar, in plaats daarvan, de dictatuur van markt en merken regeert. Door haar warmte compenseert authenticiteit die afwezigheid van wortels en menselijkheid. Het is een beschermende fantasie die een wereld oproept die tegen dergelijk onheil beschut is.
Is deze authenticiteitsbehoefte een uitdrukking van een ouderwetse gedachtegang, een wederopleving van de traditionele waarden? Geenszins: ze hangt samen met de uitputting van het welzijnsideaal zoals dat gedurende de naoorlogse Dertig