schiet alles tekort. Tot hij binnen weet te dringen in een afgelegen landhuis waar door de rijke elite van de stad een gechoreografeerde orgie is georganiseerd. Iedereen lijkt er zijn dromen waarheid te kunnen laten worden, overal kan de eveneens gemaskerde Cruise naar naakt copulerende lichamen staren. Alleen de gezichten blijven verborgen en dat is wat de enscenering van het genot compleet maakt: de gestileerde Venetiaanse maskers geven de orgiedeelnemers het uiterlijk van mythologische wezens.
Maar de illusie dat achter het masker een zuivere abstractie, een platonisch idee schuilgaat - of het nu de rechtvaardigheid of de wreedheid is, verzet of genot - de illusie ook dat zulke dingen in die zuivere vorm bestaan, duurt slechts zo lang het masker niet wordt afgenomen. Dat maakt de ontmaskering tot een daad van anti-idealisme, wat Max Ophuls in 1952 op schitterende wijze uitwerkte in Le masque, het middendeel van Le plaisir, een verfilming van drie novelles van Guy de Maupassant.
Tijdens een gekostumeerd bal dat elk jaar in een negentiende-eeuws Frans stadje wordt georganiseerd trekt één danser steeds opnieuw de aandacht. Hij vliegt over de dansvloer, nodigt alle vrouwen ten dans, jong, onuitputtelijk, met een oncontroleerbare energie - tot hij opeens bewusteloos neervalt. Wanneer hij in een achterkamer door een arts wordt onderzocht blijkt hij geheel ingebonden te zijn door een corset en masker die slechts verwijderd kunnen worden door ze kapot te maken. Dan toont de tomeloze energie haar ware gezicht: een zwakkeoude man die één dag per jaar de leugen van puur jeugdig plezier wil proberen te herleven. Uitgeput en vernederd wordt hij bij zijn even bejaarde echtgenote afgeleverd.
Hoe ontmaskeringen nog verder konden gaan liet Georges Franju zien, de Franse regisseur die meer dan wie dan ook van maskers een specialiteit maakte.
In zijn laatste film Nuits rouges uit 1973 zijn maskers in vrijwel elke opname aanwezig. Een mysterieuze crimineel die zich voortdurend transformeert, al gaat zijn voorkeur uit naar een simpel rood gezichtsmasker. Zijn bende, waarvan de leden hun gezichten verbergen achter zwart leer of wit plastic. Hun tegenstanders, een geheime organisatie van kruisridders met middeleeuwse helmen. Allemaal lijken ze afkomstig uit ouderwetse avonturenfilms. Nuits rouges was dan ook geïnspireerd op de Fantômas-reeks van Feuillade, van wie Franju eerderin 1963 al de serial Judex opnieuw verfilmde, over een wreker die zich wanneer hij misdadigers doodt eerst uitdost met een roofvogelkop.
Wonderbaarlijk mooi is het gemaskerde bal dat door Judex wordt bezocht, waar ook een aantal andere gasten vogelvermommingen hebben gekozen, en de verschillende vogelsoorten beladen blikken lijken uit te wisselen.
Maar zijn meesterwerk maakte Franju al eerder, in 1959, met Les yeux sans visage, over een vooraanstaand chirurg die een auto-ongeluk veroorzaakte waarbij het gezicht van zijn dochter werd verwoest. Om de schade ongedaan te maken experimenteert hij met plastische chirurgie en ontvoert jonge vrouwen met het doel hun schoonheid te transplanteren.
In Les yeux sans visage zijn maskers in een grote variëteit van vormen