Van Aaf tot z
Oorlog
In het kader van de kerstgedachte even over het woord oorlog. Hebt u ook niet het idee dat dat woord aan enige inflatie onderhevig is? Natuurlijk, op sommige plekken in de wereld woedt nog steeds echte oorlog, en dat kun je dan ook zo noemen. Oorlog met oorlogsdingen, zoals wapens, bommen, slachtoffers en haat. Officiële narigheid, om het eufemistisch uit te drukken.
Maar toen ik onlangs las over de huisartsenoorlog die er woedde op Schiermonnikoog - het schattigste, vredigste oordje op aarde, zou je zeggen - wist ik zeker: het woord oorlog wordt ruim ingezet. Zeer ruim.
Het begon natuurlijk met de supermarktoorlog. Daarbij bevochten supermarkten elkaar om een zo laag mogelijke prijs aan de consument te bieden. Maar als je het woord las, zag je toch ineens levendig voor je hoe die ene olijke manager uit de Albert Heijn-reclames tot de tanden bewapend een aanslag pleegde op, bijvoorbeeld, de C1000. Het hielp ook niet dat kranten, zoals De Telegraaf, het woord oorlog niet sterk genoeg vonden en repten van een ‘bikkelharde supermarktoorlog’. Granaten op de Jumbo!
Of nee. Het ging allemaal om, bijvoorbeeld, oorlogsfeiten als het openen van vier nieuwe Dirk van den Broeken in Amsterdam. ‘In stadsdeel Oost heeft Dirk van den Broek de aanval op de ongeveer zeventig Albert Heijns in de stad al ingezet’, zette Het Parool daar dan hijgerig bij.
En dan hebben we de huisartsenoorlog die op Schiermonnikoog woedde, of misschien nu nog woedt. Er wonen 960 mensen op Schiermonnikoog (960 ‘zielen’, wordt dat dan in de spannende verslaggeving), en daar was één huisarts voor. Maar recht tegenover die huisarts heeft een nieuwe huisarts, een frisse vrouw genaamd Pauline Kouwenhoven, haar praktijk geopend.
Dus: huisartsenoorlog!
En dan heb ik het nog niet eens over alle goeiige kinderspelletjes die het woord oorlog in hun naam hebben. Zo is er op de veelbezochte site spele.nl (waarvan ik me al jaren afvraag of ‘spele’ expres of per ongeluk zo gespeld is) het spel Egel Oorlog, en Balletjes Oorlog, Smileys (!) Oorlog en - mijn lievelingsoorlogsspelletjesnaam - Enigmatische Sterren Oorlog. Allemaal voor kinderen.
Populair is het spel Sticky Oorlog, wat ik maar vertaal als ‘Plakkerige Oorlog’. De omschrijving voor het kind dat dat wil gaan spelen, luidt: ‘Verdedig je toren, bouw je leger op en vernietig de vijandige toren. Klik één poppetje aan om controle over de eenheid te krijgen.’ En: ‘Besturing: speel dit spel met je muis.’
Het feit dat je met je muis oorlog kunt voeren, geeft wel aan wat voor oorlog het is. Gelukkig.
Aaf Brandt Corstius