Lezer
Samenstelling: Redactie Onze Taal
Wie zijn de andere lezers van Onze Taal? Maandelijks portretteren we er een.
Foto: Els van Wissen
Naam Hein van der Zande.
Woonplaats Leiderdorp.
Geboren Kwintsheul (gemeente Monster), 9 april 1950.
Beroep Overheidsdienaar: provinciaal ambtenaar.
Opleiding Gymnasium-alfa. Opleidingen Bestuursambtenaar, Hoger Bestuursambtenaar en MBA.
Partner Bijna veertig jaar getrouwd met Els, natuurgeneeskundig therapeut en yogadocent.
Kinderen Indira (23) en Mitra (20).
Hobby's/vrije tijd Muziek luisteren (nog steeds idolaat van Pink Floyd), schaken, hockey, theater, lezen.
Onze Taal-lid sinds 1 september 1992.
Waarom werd u lid? Ik kwam het maandblad tegen, ik weet niet meer waar, en was direct verkocht.
Andere tijdschriften De Helling, Down to earth (periodiek van Milieudefensie), VPRO Gids, Appelberichten, Schaakmagazine, Open Deur.
Krant De Volkskrant.
Televisie Nieuws. Ik keek graag naar Beagle (ook naar de herhaling). Verder: Twee voor twaalf en Per seconde wijzer, en ik kijk graag sport.
Radio Niet zo veel eigenlijk, ja, Radio 1 en 2, de Top 2000. Wat ik vaker doe: pc aan, muziekje eronder (meestal classic rock).
Boek Geert Mak boeit me zeer: Reizen zonder John en De eeuw van mijn vader. Ik hoop dat hij een boek gaat schrijven over de jaren zestig. De boeken over de Geschiedenis van de Nederlandse literatuur (Frits van Oostrom) kunnen rekenen op mijn grote interesse. En verder bleven me erg bij: De ontdekking van de hemel, Het verdriet van België, De schaduw van de wind, De naam van de roos, De begraafplaats van Praag, De slinger van Foucault en Het eiland van de vorige dag - en voor uitstapjes naar de schoolbanken: Tacitus, Vergilius of Homerus.
Website Google, Nu.nl en YouTube.
Wat leest u het eerst in Onze Taal? Uiteraard ‘Ruggespraak’, een heerlijke start, dan op zoek naar Nicoline van der Sijs en Hans Beelen. De column van Aaf is een mooi vervolg en ... even naar de ‘Taaltest’.
Wat zelden? Geen. Ik lees het hele blad, ik laat me zelfs verleiden tot de puzzel, maar ... het colofon wil ik weleens overslaan.
Welke taalonderwerpen boeien u het meest? De herkomst en het correcte gebruik van woorden en allerlei achtergronden van taalkwesties. Zo trof me in het juninummer van dit jaar het artikel over woorden die alleen in het meervoud bestaan, het ‘plurale tantum’. Even ging ik weer terug naar een les Latijn op de middelbare school.
Welke niet zo? Taalonderwerpen boeien me gewoon.
Favoriete Onze Taal-artikel Het favoriet zijn van een artikel kan per editie verschillen.
Aantrekkelijkste taaltrend De wijze waarop in treinen en op perrons de aankondigingen plaatsvinden: ze worden steeds vollediger.
Ergerlijkste taaltrend De woordspelletjes, zoals Wordfeud. Ze leiden tot verslonzing van onze taal.
Verbetert u iemands taalgebruik weleens? Ja, ik kan het niet laten, maar slaag er toch steeds meer in om me van vermeende betweterigheid te onthouden.
Welke taalfout maakt u stiekem bewust tóch? Hen als het hun moet zijn, en andersom.
Beste taalgebruiker Eén noemen zou anderen tekortdoen, een paar noemen is ook gevaarlijk. Maar toch: Geert Mak, Kees van Kooten, Freek de Jonge, Wim de Bie en niet te vergeten Paulien Cornelisse.
Als u de baas was over de taal, wat zou u dan het eerst doen? Veel meer laten doen aan taalbegrip en taalbeheersing op de basisschool.
Lelijkste woord Opstarten: een in onder meer ambtelijke taal vaak gebezigd woord, terwijl beginnen of starten voldoende is.
Mooiste woord Kneuzigheid: heeft iets poëtisch in zich. Je moet dat woord niet lezen, maar juist horen, en dan uitgesproken door Maarten van Rossem.