Tegenstander
Met de nieuwe uitspraakregels probeert de NS snuggerder te zijn dan de taal zelf. Als een bepaald systeem in de loop der jaren algemeen gebruikt wordt, dan heeft dat vast sterke punten. Die zijn er nu ook. De traditionele uitspraak berust op het idee dat een meercijferig getal een (samengesteld) woord is, en geen opsomming van woorden. Dat heeft verschillende voordelen. Door de klemtoonregels staat de klankvorm vast, met een duidelijk begin en einde. Daar kan de luisteraar zich op instellen. Ten tweede geeft de toevoeging van de decimale waarde (‘duizend’, ‘honderd’, etc.) extra informatie over de positie van het cijfer in het woord. De hoorder heeft baat bij een dergelijke redundantie; bovendien maakt het noemen van ‘duizend’ het mogelijk om te voorspellen hoeveel er nog komt. En ook dat bevordert het verstaan.
Een ander voordeel van de traditionele uitspraak doet zich vermoedelijk voor bij getallen die uit een reeks identieke cijfers bestaat: bij ‘één - één - één - één’ is de kans groter dat er een eentje overgeslagen wordt dan bij ‘elfhonderdelf’.
Wat vindt u ervan? Is het wenselijk om in crisiscommunicatie getallen uit te spreken als een reeks van losse cijfers?
Geef voor 22 oktober uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Bij noodgevallen getallen uitspreken als losse cijfers’ of ‘Bij noodgevallen getallen niet uitspreken als losse cijfers’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.