■ Geheimen prijsgeven
Is het dan echt zo belangrijk om helemaal bovenaan te staan bij Google? Ja, want 62 procent van de gebruikers van een zoekmachine kijkt niet verder dan de resultaten op de eerste pagina, zo ontdekte het adviesbureau voor digitale marketing iProspect - wat wordt ondersteund door soortgelijke resultaten uit wetenschappelijke studies.
Zoekmachinegebruikers gaan ook af op de volgorde binnen de trefferlijst, zo bleek uit datzelfde onderzoek. Staat een bedrijf bovenaan, dan behoort het vast tot de top in zijn segment, denkt meer dan eenderde van de zoekers. Vrijwel geen mens zal een website vinden die vermeld staat op de achtste plek op pagina twaalf, want slechts een op de tien mensen komt ooit verder dan de derde resultatenpagina.
Hoe hoog een webpagina in de resultatenlijst van Google terechtkomt, hangt af van meer dan tweehonderd criteria. Naar de precieze rangschikkingscriteria is het gissen, want het bedrijf geeft zijn geheimen niet prijs, maar er is wel het een en ander over te zeggen. De tekst die op een webpagina staat, wordt door zoekmachines doorzocht en ‘gewaardeerd’; door de goede zoekwoorden op de cruciale plekken te zetten, is te beïnvloeden hoe hoog een webpagina in de resultatenlijst van een zoekmachine terechtkomt. Een zoekmachine hecht bijvoorbeeld veel waarde aan de woorden in de titel van de pagina, die in de programmeercode van de pagina staat. Zo heeft de voorpagina van Onze Taal als titel ‘Beginpagina | Genootschap Onze Taal’ - de titel is ook de link waar de internetter op kan klikken in de resultatenlijst van Google.
Een andere factor die meespeelt voor de Google-score is de plek waar een woord staat. In het algemeen kun je zeggen: zet de belangrijkste zoekterm als eerste woord in de kop boven de webtekst, in een of een paar van de tussenkoppen en in de tekst zelf. Zo doet een architectuurfotograaf er goed aan om op zijn website in de kop van de hoofdpagina en in de eerste alinea bijvoorbeeld het woord gebouw te zetten, omdat iemand die een fotograaf zoekt om een nieuw gebouw in beeld te vangen, dat woord zal gebruiken. Zie voor meer tips het kader ‘Maak uw website Google-proof’.