Taaladviesdienst
Vraag en antwoord
Zondag(s)/op zondag
? Is er verschil tussen ‘Op zondag ga ik naar de kerk’ en ‘Zondag ga ik naar de kerk’? En hoe zit het met 's zondags en zondags?
!De vormen op zondag en 's zondags worden gewoonlijk gebruikt als het om een vast patroon gaat: ‘elke zondag’. De variant 's zondags kan nog worden verkort tot zondags. Het losse woord zondag verwijst meestal naar één specifieke zondag; in ‘Zondag ga ik naar de kerk’ bijvoorbeeld gaat het om de eerstvolgende zondag, in ‘Zondag ben ik naar de kerk geweest’ om de afgelopen zondag.
Maar heel scherp afgebakend is dit onderscheid niet; afhankelijk van de context kan de betekenis net anders zijn. Volgens de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS) kunnen de vormen met een s aan het eind (en al dan niet 's ervoor) ook gebruikt worden ‘om verder van het spreekmoment verwijderde dagen aan te duiden’, waarbij als voorbeeld staat: ‘We hebben onze week in Parijs goed besteed: 's maandags naar de Notre Dame, dinsdags naar de Eiffeltoren, enz.’ Ook in de volgende zin gaat het niet om een vast patroon maar om afzonderlijke (opeenvolgende) dagen: ‘Op vrijdag gaan we naar Limburg, op zaterdag hebben we daar een bruiloft, en op zondag komen we terug.’
Niet alle dagen van de week zijn even gemakkelijk met 's te verbinden. 's Dinsdags, 's donderdags en 's vrijdags zijn weliswaar niet fout, maar wel lastig uit te spreken; daarom zijn dinsdags, donderdags en vrijdags aan te raden. 's Maandags en 's woensdags zijn dan weer wel heel gewone vormen. Bij ('s) zaterdags en ('s) zondags is er vrijwel geen uitspraakverschil.
Uit: Klein, klein, kleutertje en anderen, 1881.
Betekenenzondags, zondag, 's zondags en op zondag precies hetzelfde?