■ Deen en ier
Dat soort regels over welke letters en klanken elkaar wel of niet kunnen opvolgen, is het onderwerp van een taalkundig specialisme, de fonologie. Ik denk niet dat Flupkees ooit een boek over fonologie gelezen heeft, en ook niet dat hij daar nu per se een betere speler van zou worden. Ik ben wel fonoloog, en een middelmatige ruzzelaar.
Snelheid en vertrouwdheid met de eigenaardigheden van de Ruzzle-woordenlijst (die bijvoorbeeld Deen en Ier niet accepteert omdat dit ‘eigennamen’ zouden zijn) zijn waarschijnlijk minstens zo belangrijk. Wat vooral van belang is: Ruzzle lijkt op de een of andere manier rekening te houden met de frequentie van letters in onze taal. Een q of een x, heel zeldzame letters, ben ik nog nooit tegengekomen. Omgekeerd heb ik geloof ik nog geen Ruzzle-bordje voor me gehad zonder de letter e, de meestvoorkomende letter van onze taal.
Nu zijn lang niet alle combinaties van veelvoorkomende letters op hun beurt ook weer veelgebruikte of zelfs maar bekende woorden. Voordat ik Ruzzle speelde, wist ik niet dat het Nederlands een werkwoord geren had (verwant aan begeren), maar inmiddels vervoeg ik het moeiteloos: geer, geert, geerde en geerden kun je vaak kwijt op het bord, omdat g, e, r, t, n en d in onze taal tot de meest frequente letters behoren. Gen, gener en geneer heb ik de laatste maanden om dezelfde reden ook vaker gebruikt dan in de rest van mijn leven daarvoor. Wie vooruit wil komen met Ruzzle moet dus onbekende woorden oefenen met hoogfrequente letters.