Tegenstander
Het is terecht dat uitspraak niet bij de ERK-criteria behoort. Aandacht voor correcte uitspraak moet concurreren met andere facetten van taalgebruik, zoals luisteren, lezen en schrijven. Meer uitspraakonderwijs gaat dus altijd ten koste van die andere vaardigheden en het is zeer de vraag of het peil daarvan echt wel wat minder kan.
Maar er is ook een ander probleem als we besluiten meer energie te steken in een vlekkeloze Engelse uitspraak, namelijk de vraag naar welke correcte uitspraak we moeten streven: de Engelse of de Amerikaanse, of misschien een van de andere variëteiten, zoals de Australische of de Indische? Het is niet voor niets dat er zo veel soorten standaard- Engels zijn. Die variëteiten zijn blijkbaar nuttig. Ze geven informatie - net als de Nederlandse variëteit. Zeg nu zelf, zou u werkelijk het Engels net zo willen uitspreken als koningin Elizabeth? Met onze moeilijke verstaanbaarheid valt het ook wel mee. Dat is vooral iets van de eerste zinnen. Zo gauw de moedertaalsprekende hoorder een beetje aan zijn vreemde gesprekspartner gewend is, kan hij hem uitstekend verstaan, zo blijkt uit een recent verdedigd proefschrift.
Nóg een voordeel van Engels met een accent: het beschermt je tegen Engelstaligen die al te voortvarend (en dus voor ons moeilijk verstaanbaar) hun moedertaal op je afvuren.
Wat vindt u ervan? Moeten leerlingen accentloos Engels leren?
Geef voor 21 mei uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Leerlingen moeten accentloos Engels leren’ of ‘Leerlingen hoeven geen accentloos Engels te leren’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg Ia, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.