Lieveheersbeestje
Wespen, kakkerlakken en vlooien zijn insecten die we liever uit de weg gaan, maar het lieveheersbeestje kan rekenen op onze onverdeelde sympathie. Zelfs kleine kinderen zijn niet bang voor het bolle torretje met zijn gekleurde dekschildjes en zwarte stippen. Boeren en tuiniers beschouwen dit diertje als hun vriend omdat het bladluizen uit de weg ruimt. In deel negen van de Natuurlyke historie van Holland (1811) schrijft J. le Francq van Berkhey vertederd: ‘dit torretje bemint bij uitstek het hooigras, doch doet er weinig schade aan’.
Waarom noemen wij dit insect lieveheersbeestje? Berkhey geeft als benamingen Onzelievenheers-Beestje en Lieve Vrouwen-Torretje. Dergelijke christelijke volksbenamingen komen in tal van talen en dialecten voor. In het Duits Marienkäfer, in het Frans (naast coccinelle) bête de bon Dieu of bête de la Vierge, en in het Engels ladybird (waarbij lady eveneens naar Maria verwijst). In het Brabants jezusjesbeestje, liefvrouwebeestje, liefvrouwemuisje, lieve marijtje, lieveheerhennetje en mariabeestje. In het Limburgs: onzelievevrouwpulletje, lieveherebolletje en hemellammetje.
Al deze christelijke benamingen zijn te herleiden tot de kleuren- en getallensymboliek rond de maagd Maria. De moeder Gods wordt van oudsher afgebeeld in een blauw-rood gewaad, waarbij het blauw naar de hemel verwijst en het rood naar het bloed van Christus. Ook het getal zeven speelt een rol in de Mariacultus: zij kende zeven vreugden en zeven smarten. Dit kwam mooi overeen met het aantal zwarte stippen op het rode dekschild van het meestal zevenstippelige lieveheersbeestje.
Aldus kon het lieveheersbeestje uitgroeien tot een religieus symbool. Nog steeds beschouwen veel mensen dit insect als geluksbrenger. In een onderzoek van de universiteit van Bazel bleken in de studiejaren 1997-1999 maar liefst 80 van 676 eerstejaars studenten geneeskunde een geluksbrenger mee te nemen naar hun eerste schriftelijke tentamen. In 29 gevallen was dat een lieveheersbeestje. Het dragen van de talisman had op het tentamenresultaat overigens geen statistisch meetbare invloed ...