Toen in ... april 2007
Schiphol
Op 10 april is het precies zes jaar geleden dat de CDA'ers Haverkamp en Schinkelshoek Kamervragen stelden over het Engels op Schiphol. Hun was via een nieuwsbrief van de Stichting Taalverdediging ter ore gekomen dat sommige borden op de luchthaven louter Engelstalige opschriften bevatten. Moest er op die borden niet óók Nederlands staan? De overheid zou dat als belangrijkste aandeelhouder van Schiphol tenslotte kunnen afdwingen.
Aan de Kamervragen en de nieuwsbrief van Taalverdediging waren enkele demonstraties op de luchthaven voorafgegaan. De aanwezige demonstranten waren niet alleen tegen louter Engelstalige borden, maar ook tegen de tweetalige borden waarop Engelse termen prominenter vermeld waren dan de Nederlandse. Op hun spandoeken stonden leuzen als: ‘Schiphol Taalverraad’ en ‘Engels is 'n k......gezwel’.
Maar de toenmalige ministers Plasterk (OCW) en Bos (Financiën) voelden er weinig voor om Schiphol aan te pakken: ‘Zeker op een internationale luchthaven prevaleert functionaliteit van de gehanteerde aanduidingen.’
Taalverdediging pruttelde nog even wat na: ‘Al is de Schipholleugen nog zo snel, Taalverdediging achterhaalt hem wel!’ Maar al snel richtten de taalpuristen hun pijlen op nieuwe kwesties, zoals de Engelse productaanduidingen op Albert Heijns Euroshopper-lijn.
Geen Kamervragen ditmaal, maar wel een succesje: de supermarktketen zegde toe dat op de producten die exclusief voor de Nederlandse markt bestemd zijn, de Nederlandstalige naam het grootst vermeld wordt. En zo worden we nog altijd verwezen naar de ‘baggage hall’, de ‘shops’ en de ‘gates’, maar inmiddels wel met ‘stroopwafels’ en ‘boterhamworst’ op zak.
Demonstratie tegen Engels op Schiphol.
Foto: Taal Aktie Komitee