Ray Jackendoff
De Amerikaan Ray Jackendoff (1945) studeerde in de jaren zestig aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) bij de beroemde taalkundige Noam Chomsky. Hij werkte lange tijd aan de Brandeis-universiteit, tot hij in 2005 een baan aanvaardde op de Tuftsuniversiteit. Hij publiceerde een boek over muziektheorie (met Fred Lerdahl, A Generative Theory of Tonal Music, 1983), verschillende boeken over menselijk bewustzijn (bijvoorbeeld Consciousness and the Computational Mind, 1987) en zeer veel boeken over taal en taalwetenschap. In 2012 verscheen bij Oxford University Press het populair-wetenschappelijke A User's Guide to Thought and Meaning. Behalve als taalkundige, muziekwetenschapper en filosoof is Jackendoff ook actief als klassiek klarinettist. De afgelopen jaren bracht hij verschillende platen uit, waaronder een cd met de Roemeense pianiste Valentina Sandu-Dediu en een met de Amerikaanse componist John McDonald.
Sla een willekeurig boek open op een willekeurige bladzijde en wijs een willekeurig woord aan. Eén ding is zeker: je kunt geen sluitende definitie van dat woord geven. Wat betekent overtuigen? Of fiets? Of enthousiast? Wat je ook probeert, altijd kun je met wat creativiteit een voorbeeld bedenken van iets wat duidelijk een fiets is en toch niet onder je definitie valt.
Voor geen enkel woord in geen enkele taal is het ooit gelukt om een nauwkeurige, volkomen dekkende definitie op te stellen. Het gekke is dat kinderen intussen geen enkel probleem hebben met het oppikken van woorden en precies lijken te begrijpen wat ze betekenen. Wanneer kinderen zo'n twee jaar oud zijn, leren ze soms wel tientallen woorden per dag correct gebruiken. Hoe komen ze achter al die fijne betekenisnuances?
Je zou denken dat dit een centraal probleem is in de taalwetenschap, maar de vraag hoe wij mensen weten wat een woord precies betekent, is lange tijd onbeantwoord gebleven. Taalkundigen onderzochten de grammatica en de klankvorm van woorden en zelfs hoe je uit de betekenis van woorden de betekenis van een zin kunt uitrekenen. Maar de betekenis van woorden, wat er precies nodig is om pakweg een computer te laten weten wat overtuigen is, werd lange tijd een beetje vergeten.