William Labov: vader van de sociolinguïstiek
William Labov (1927) werd geboren in Rutherford, New Jersey, een stadje dat niet ver van New York ligt. Na een eerste studie op Harvard werkte hij een aantal jaar als chemicus, voor hij in 1961 taalkunde ging studeren. Met zijn masterscriptie baarde hij al enig opzien. Hij toonde aan dat het dialect van het eiland Martha's Vineyard door de lokale bevolking af en toe werd gebruikt om zich af te zetten tegen de toeristen.
Sindsdien onderzocht Labov allerlei aspecten van de Engelse taal. Hij zette zich bijvoorbeeld in voor de erkenning van het feit dat het Engels van zwarte Amerikanen niet slechts een verzameling ongrammaticale kreten was, maar een eigen systeem had - wat er mede voor zorgde dat zwarte Amerikanen trotser werden op hun eigen taalgebruik, en dat hun taal ook in het onderwijs serieuzer genomen werd.
Daarnaast liet hij zien dat de dialecten van de grote Amerikaanse steden nog altijd uit elkaar groeien, dat het taalgebruik van mensen van alles weerspiegelt over sociale verhoudingen, en meer, waarmee hij de stevige funderingen legde voor de tak van wetenschap die sociolinguïstiek genoemd wordt. Zijn belangrijkste boeken zijn: The Social Stratification of English in New York City (1966), Language in the Inner City. Studies in Black English Vernacular (1972), Principles of Linguistic Change (drie delen, 1994-2010) en The Atlas of North American English (2006). Labov is sinds de jaren zestig geregeld in Nederland geweest, in het begin vooral op uitnodiging van de bekende dialectologe Jo Daan (1910-2006).
Labov is tweemaal getrouwd: met de taalkundige Teresa Gnasso en (nog steeds) met de taalkundige Gillian Sankoff.