Ondergetekende/ondertekende
? Soms wordt in ambtelijke stukken om ‘een ondergetekende verklaring’ verzocht. Is ondergetekende juist, of zou het ondertekende moeten zijn?
! Een ondergetekende verklaring is geen correct Nederlands: het moet ondertekende zijn. Het voltooid deelwoord van ondertekenen, dat hier gebruikt moet worden, is ondertekend zonder -ge-, net zoals het voltooid deelwoord van ondervragen en ondersteunen respectievelijk ondervraagd en ondersteund is.
Het woord ondergetekende bestaat overigens wel, maar dan als zelfstandig naamwoord in de betekenis ‘degene die ondertekent’ (‘Ondergetekende verklaart hierbij...’) - of, grappig bedoeld, ‘ik’ (‘Dat zal ondergetekende wel even regelen’). Verwarrend genoeg komt dit woord niet van ondertekenen; volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) betekende het ‘aan de onderkant getekend’ en sloeg het eigenlijk op de handtekening of naam onder aan een document, maar ging de betekenis later over op degene die bij die naam hoort.
Van sommige werkwoorden die met onder- beginnen, wordt het voltooid deelwoord wél met -ge- gevormd; dat gebeurt als de klemtoon op onder- ligt: onderdompelen - ondergedompeld, ondersneeuwen - ondergesneeuwd. Ligt de klemtoon niet op onder-, dan komt er geen -ge-; vandaar ondersteund, ondervraagd en ondertekend.