■ Katjes
Drop - etymologisch verwant aan de druppel - is an sich saai snoepgoed: zetmeel en wat zoethout. Zonder de glans van olie of bijenwas zou het dofzwart ogen. Ter compensatie van die dufheid krijgt drop spannendere namen. Dat enorme dropassortiment is het gevolg van een wanhopige vechtmarkt.
Een helder overzicht vind je op Nederdropje.blogspot.com, geschreven door een anonieme recensent, een soort Johannes van Dam van de drop. ‘Een niet eens vervelend bittertje in de wegsliksabbel’, lees je er. En: ‘matzwarte dropschijven met elk een opstaande rand bovenlangs en een centrale letter F in reliëfopdruk’. Van elk dropje wordt de ‘tandenplakfactor’ bepaald.
Als je al die variaties bij elkaar ziet, valt je iets op. Je hebt enerzijds de min of meer logische namen, die gebaseerd zijn op associaties met de kleur of smaak van de ingrediënten. Zoals Haringdrop. Een haring zwemt in zee, de zee is zout, en deze drop is zout - vandaar de vorm en dus de naam. Of Katjesdrop: katten zijn zwart, soms.
Ook begrijpelijk zijn de dropjes die flirten met nationalisme en nostalgie - twee zaken die het immers goed doen, tegenwoordig. Zo heb je de Dropglorielijn van Venco, met ‘remakes’ van antieke dropjes. Of de quasi-historische oprichtersverhalen rond Jochum Douwenga en Johannes Coenradus Klene.
Foto: Onze Taal
Maar daarnaast heb je een namencluster dat niet eenvoudig te begrijpen valt: automobielen, criminaliteit, gevaar, dood.