Gesignaleerd
Meevallen
C. Tilman - Heeze
Het valt mij al enkele jaren op dat meevallen vaak niet meer gebruikt wordt in de betekenis ‘gunstiger zijn dan verwacht’. Het betekent nu ook vaak ‘anders zijn dan verwacht’, dus je hoort het soms ook als iets juist tégenvalt.
Op Koninginnedag, toen de koninklijke familie het stadje Thorn bezocht, meldde de verslaggeefster aan het begin van de dag bijvoorbeeld: ‘Het aantal bezoekers valt nogal mee.’ Juist toen ik me afvroeg wat ze daarmee bedoelde, voegde zij eraan toe: ‘Maar aangezien de straatjes in Thorn smal zijn, zal het er toch erg druk lijken.’ Ze bedoelde dus niet dat het aantal bezoekers gróter was dan verwacht, maar kléíner.
Een ander voorbeeld ervan kwam ik laatst tegen in het leuke artikel ‘Een kieteltje’ van Arjen van Veelen (Onze Taal april):
Een 89-jarige lezeres vindt het merkwaardig dat op een potje AH-jam zesmaal met duidelijke letters staat dat het potje ‘boordevol fruit’ zit, maar in de kleine lettertjes (‘niet of nauwelijks te lezen voor mensen van mijn leeftijd’) wordt vermeld dat het wel meevalt met dat fruit (soms maar 25 procent).
Ik zou hier zelf geschreven hebben dat het ‘nogal tegenviel’.