Voetbalbijnamen
Iedere voetballiefhebber weet wel dat Johan Cruijff in Spanje ‘El Salvador’ wordt genoemd, en dat met ‘De Generaal’ wijlen Rinus Michels wordt bedoeld. Maar dat Faas Wilkes ooit als ‘De Mona Lisa van Xerxes’ werd aangeduid, en Jo Bonfrère als ‘Mister Nigeria’, is minder bekend. Voor de liefhebbers van dit soort bijnamen is er nu De Tuinman, De Tsaar & De Zwarte Tulp van schrijver en journalist Ed van Eeden. Het boek behandelt enige honderden bijnamen van bekende en minder bekende binnenlandse en buitenlandse voetballers.
Bijnamen zijn geliefd in de sport, en vooral in het voetbal (zie ook Frank Joostens artikel over voetballersbijnamen in Onze Taal van juni 2006). Ze worden gegeven door fans, medespelers of journalisten, en ze kunnen zowel spot als bewondering uitdrukken. Veel bijnamen hebben betrekking op iemands fysiek. Zo zijn er ‘De Bolle van Zwolle’ (Piet Schrijvers), ‘De Giraffe’ (Jack Charlton, maar ook Louis van Gaal), ‘Dikke Theo’ (Theo Janssen, ook wel ‘Febo Janssen’ geheten) en ‘De Kromme’ (Willem van Hanegem, ook wel ‘De Praatpaal’). En ook het karakter is vaak de reden voor een bijnaam, zoals bij ‘Het IJskonijn’ (Edwin van der Sar) en ‘De Zenuwpees’ (Pim Doesburg). Maar verreweg de meeste bijnamen zijn geïnspireerd op de speelstijl van de speler: ‘Mr. Duracell’ (Dirk Kuijt), ‘Pi-Air’ (de kopsterke Pierre van Hooijdonk), ‘Het Tsjechische Kanon’ (Pavel Nedved), ‘De Tank’ (Theo Laseroms) en ‘Tikkie Breed’ (Jan Peters, Johann Vogel).
Alle bijnamen in De Tuinman, De Tsaar & De Zwarte Tulp - van ‘De Aap’ (Germán Burgos) tot ‘De Grote Zwijger’ (ook weer Rinus Michels) - worden kort toegelicht (wie was/is het en waarom heet(te) hij zo?), en het boek bevat verder ook nog overzichten van onder meer bijnamen van clubs, bijnamen van nationale elftallen, koosnamen en Volendamse voetbalbijnamen. Een register ontbreekt.
De Tuinman, De Tsaar & De Zwarte Tulp. Voetbalbijnamen is een uitgave van Amstelsport en kost €14,95 (gelijmd, 160 blz.). ISBN 978 90 4820018 4