Indien/als van toepassing
? In een brief stond: ‘Wilt u, indien van toepassing, ook de naam van uw partner vermelden?’ Een collega wilde indien veranderen in als, omdat hij indien zo'n ouderwets woord vond. Maar als van toepassing is toch geen goede formulering?
! De vaste formulering is indien van toepassing. De variant als van toepassing is zó ongewoon dat hij als onjuist kan worden beschouwd, ook al zijn de voegwoorden indien en als in veel gevallen synoniemen.
Een voegwoord leidt normaal gesproken een bijzin in: ‘als u hiermee akkoord gaat’, ‘indien het u schikt’, ‘doordat ik de trein miste’, ‘tenzij er iets ernstigs gebeurt’, etc. Maar soms volstaat een korte woordgroep, zoals bij de voegwoorden van voorwaarde indien, mits, tenzij en zo: ‘indien nodig’, ‘mits voldoende gefrankeerd’, ‘tenzij anders vermeld’, ‘zo mogelijk’. Het kan ook bij hoewel en ofschoon (‘hoewel aarzelend’, ‘ofschoon autodidact’), bij voorzover (‘voorzover bekend’) en bij zoals (‘zoals gezegd’). Vaak gaat het hierbij om min of meer vaste formuleringen; combinaties als ‘indien ziek’ of ‘zoals gekalligrafeerd’ liggen niet voor de hand.
Waarom deze mogelijkheid bij het ene voegwoord wel bestaat en bij het andere niet, is niet bekend.