■ Show, don't tell
Het artikel ‘Het vruchtenland van Californië’, door Cornelia de Groot, verscheen in de Toeristenkampioen van 1936. Bijna 75 jaar later publiceerde Reizen Magazine ‘Roadtrip Californië: “Don't forget your water”’, van de hand van Teake Zuidema. Om te beginnen springt natuurlijk het Engels in de titel in het oog, maar er zijn meer verschillen. Zwart-witfoto's tegenover kleur, een kort verhaal destijds (vier pagina's) tegenover een uitgebreide reportage nu (twaalf pagina's). Een intro (de korte, vetgedrukte inleiding boven een verhaal) was in de reisjournalistiek anno 1936 afwezig. Het reisverhaal begon gewoon met een lange, statige inleiding, zoals men in die dagen gewoon was:
Te St. Helena, gelegen te midden van de uitgestrekte wijngaarden in de Napa Vallei, hebben wij het negende wijnoogstfeest luisterrijk meegevierd, en daarbij de gelegenheid gevonden de mooie omgeving voor de zooveelste maal te bewonderen.
Van Toeristenkampioen tot Reiz & Magazine: 75 jaar reisreportages.
Vandaag de dag valt de reisschrijver in een knallend intro met de deur in huis:
Een autoroute door de woestijnen van Californië. Wat je nodig hebt is een volle tank, een roadmap en water. Let's go!
Kort en krachtig. Het is zweepslag op zweepslag. Hoe anders was het in 1936. De auteur van de Toeristenkampioen bedient zich van een plechtige, archaïsche stijl, de zinnen zijn lang (tachtig woorden is niks) en wijdlopig, met veel uitweidingen en encyclopedische weetjes. Sommige destijds geliefde woorden kom je vandaag natuurlijk niet meer tegen. ‘Bosschages’, ‘hemelkoepel’ en ‘in den klaren morgen’ zijn passé.
Maar er zijn pregnantere verschillen. Cornelia de Groot schrijft in haar verhaal dát het mooi is: ‘Een kijkje in zoo'n “winery” is werkelijk de moeite waard.’ En dat het heet is: ‘De Napa Vallei verheugt zich in een klimaat, dat des winters zelden het kwikzilver beneden de 30 graden Fahrenheit doet dalen en het des zomers meestal doet schommelen tusschen de 75 en 90 graden...’ In de hedendaagse reisjournalistiek is dat een doodzonde. Het adagium in alle recente tijdschrifthandboeken luidt: ‘Show, don't tell.’ Laat zien waaróm het mooi is. De moderne reisauteur toont en benoemt, en laat de lezer zelf de conclusie trekken: ‘De Coloradorivier kruipt als een slang rond mesa's, rotsblokken...’, ‘Heel, heel ver in de diepte bewegen twee mensen op de fiets door het landschap.’
En anno 2011 moet de lezer zelf maar uit de tekst opmaken dat de temperatuur in Californië aan de hoge kant is. Hoeveel graden het precies is, wordt niet vermeld, maar de hitte walmt je uit de tekst tegemoet:
Een harde, hete wind blaast dwars over Interstate 15. Een bord langs de weg adviseert ons de airco uit te schakelen om te voorkomen dat de motor oververhit raakt.
Vervolgens citeert de schrijver kort en krachtig enkele verkeersborden: ‘HEAT KILLS!’, ‘Don't forget your water.’
Een groot verschil is verder het gebruik van verschillende tekstfuncties. De tekst uit 1936 is een doorlopend relaas in broodletter met een paar tussenkopjes. Alle informatie en beleving zit erin. Een extra tekstblok met praktische