■ Onbeleefd
De laatste vorm van afstand scheppen met praten, is stiltes laten vallen. Het is een eenvoudige manier om een gesprek te ontwrichten: iedere keer nadat je partner iets gezegd heeft, heel even niets zeggen. Het hoeft niet lang te zijn - een halve seconde kan al genoeg zijn, als je het maar consequent doet: elke keer als hij of zij uitgesproken is, val je even stil. Bijna iedereen begint zich in zo'n geval heel ongemakkelijk te voelen: is het zó dom of zó aanstootgevend wat ik zeg?
Ook het omgekeerde werkt: de ander geen enkele ruimte laten en meteen beginnen te praten als je partner is uitgesproken, misschien zelfs al tijdens zijn of haar laatste woord. Dat loopt alleen waarschijnlijk uit op ruzie. Iemand in de rede vallen geldt als uitermate onbeleefd. Ook in dit geval hoeft het slechts om een fractie van een seconde te gaan om gevoelsmatig een groot verschil te maken.
Kennelijk heeft de innerlijke monitor dus ook de beschikking over een innerlijke stopwatch: zó lang moet ik wachten om beleefd te zijn, maar een halve seconde méér maakt het gesprek weer te ongemakkelijk. Ook deze tempo's worden mede bepaald door de cultuur. In Europa geldt grofweg: hoe zuidelijker je komt, des te korter de ruimte tussen de ene gesprekspartner en de andere. Scandinaviërs kunnen de tijd nemen om op elkaar te reageren, terwijl Spanjaarden in onze oren doorlopend door elkaar heen brullen.
Hier geldt ook weer dat het duidelijk is dat jonge kinderen hun interne monitor nog niet precies genoeg hebben afgesteld. Zij weten nog niet precies wanneer de ander echt klaar is, en ze mogen invallen. Dat is geen reden tot zorg: na verloop van tijd vinden alle kinderen hun weg in het oerwoud van onuitgesproken regeltjes die het sociale verkeer beheersen. Alleen als een kind systematisch veel te hard praat, is er misschien iets anders aan de hand. Dan is het tijd voor een gehoorapparaat.
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen betrouwbaarder klinken als ze met een lagere stem spreken - en dat mensen ook lager gaan spreken als ze hun gezag willen doen gelden.