■ Multimodaal
Het programma ‘Begrijpelijke taal’ wil niet alleen stilstaan bij geschreven taal, maar ook bij mondelinge taal, en bij zogeheten ‘multimodale teksten’. Met dat laatste wordt bedoeld: de combinatie van tekst, beeld en geluid, zoals die bijvoorbeeld op internet gebruikelijk is. Deze aspecten zijn in allerlei maatschappelijke contexten van groot belang. Zo wil men in de gezondheidssector graag weten hoe begrijpelijke communicatie eraan kan bijdragen dat groepen Nederlanders worden aangezet tot een gezondere leefstijl. En de overheid is geïnteresseerd in het effect van begrijpelijke communicatie tussen overheid en burger op het imago van de overheid en het vertrouwen dat Nederlanders daarin hebben. Voor banken en verzekeraars is het belangrijk om te weten hoe begrijpelijke hypotheekvoorlichting eruitziet, op papier en in gesprekken, en of de klanten hun producten anders zullen waarderen.
Een essentieel onderdeel van het NWO-programma is dat er wordt samengewerkt: tussen wetenschap (NWO en universiteiten) en maatschappij (bedrijven en overheden). Er zijn partners uit de financiële, de educatieve, de juridische en de gezondheidssector. Deze partners kunnen met expertise, gegevens en financiële bijdragen meedoen aan onderzoek. Bijzonder is bovendien dat er wordt samengewerkt door onderzoekers uit diverse wetenschapsgebieden die zich met taal en communicatie bezighouden: taalbeheersers en andere taalwetenschappers, communicatiewetenschappers, psychologen, politicologen, juristen en gezondheidswetenschappers. Het programma is al begonnen met twee verkenningsstudies. Vanaf 1 mei 2011 kunnen er projectvoorstellen worden ingediend (zie verder www.nwo.nl/begrijpelijketaal).
Als het programma ‘Begrijpelijke taal’ op deze manier verder kan worden uitgebouwd, bestaat de kans dat Nederland over enkele jaren vooroploopt op het gebied van begrijpelijke taal. En wat het belangrijkst is: dat mensen zich minder ergeren aan onduidelijke bijsluiters, vonnissen, hypotheekvoorwaarden en formulieren.
Het NWO-programma ‘Begrijpelijke taal: fundamenten en toepassingen van effectieve communicatie’ is een initiatief van Ted Sanders (Universiteit Utrecht), Carel Jansen (Radboud Universiteit Nijmegen), Leo Lentz (Universiteit Utrecht), Wilbert Spooren (Vrije Universiteit Amsterdam) en Claes de Vreese (Universiteit van Amsterdam).