■ Chaotisch
Datzelfde systeem is in het Duits terug te vinden, maar minder consequent. Statt (‘plaats’), bijvoorbeeld, heeft inderdaad een korte a, maar moet de a lang klinken, dan schrijft men niet Stat, maar voegt men ook nog een a toe: Staat (‘staat’). En naast het korte Wall (‘wal’) staan zelfs twee woorden met een lange a-klank: Wal (‘walvis’), maar ook Wahl (‘keuze’). Chaotisch, die Duitsers. (De Engelse en Friese klinkerspelling zijn nog veel chaotischer. Daar zwijgen we maar beter over.)
Goed, het Zweeds-Noorse systeem is niet onaardig, maar voor de rest steekt het Nederlandse systeem er toch wel met kop en schouders boven uit. Ja toch?
Het Ests: strak en functioneel spellingsysteem.
Nou nee. In diverse andere Europese talen is men op een idee gekomen waar wij nog wel iets van zouden kunnen leren. En wel dit: lange klinkers krijgen een accentteken. Lógís toch? Het Tsjechisch en Slowaaks, de enige Slavische talen waarin lange en korte klinkers te horen zijn, doen dat zo. Ook het Iers, berucht om zijn complexe spelling, houdt het ditmaal simpel en doet hetzelfde. En het Hongaars gebruikt deze methode zelfs bij woorden met een umlaut: öt (‘vijf’) is kort, őt (‘hem’, ‘haar’, ‘het’) lang.
Zo'n eenvoudig accent aigu is misschien wel wat, eh, gewoontjes. De beide Baltische talen, Lets en Litouws, hebben zichzelf daarom met een opvallender teken getooid. De Letten plaatsen op lange klinkers liggende streepjes (strēpjes), de Litouwers gaan voor staartjes (stąrtjes). Heeft toch wat meer cachet.
Nadeel: al die frutsels, van á en ē tot ő en ų, leveren een wat onrustig schriftbeeld op. Een beetje als het Frans, dat er met zijn accenttekens en apostrofs altijd uitziet alsof iemand eroverheen gemorst heeft. Maar ook dat is te ondervangen. Met het summum van logica en zen-achtige eenvoud. Niks geen gedoe met open en gesloten lettergrepen. Niks geen streepjes en staartjes. Nee: een korte klinker schrijf je enkel, een lange dubbel. Dat is het strakke en functionele ‘Nordic design’ waarvoor de zustertalen Fins en Ests hebben gekozen.
Verdikeme zeg. Je zou er bijnaa jaaloers op worden.