achtig, ze hebben al veel presentaties gegeven in hun korte loopbaan. Aan de andere kant: ‘U gaat toch geen moeilijke vragen stellen als u komt, hè? Dan kunt u beter ergens anders heen gaan, hoor.’
De Grote Taaldag is laagdrempelig - ieder lid van de verenigingen dat op tijd een samenvatting heeft ingestuurd, mag een lezing geven. Er komen daardoor relatief veel studenten en beginnende onderzoekers aan het woord, maar er zijn ook gevestigde onderzoekers die hun eerste bevindingen komen rapporteren.
Ton van der Wouden, een magere man met een ronde bril, is zo'n gevestigde wetenschapper. Voor een vol klaslokaal presenteert hij zijn observaties over uitdrukkingen als en zo en en alles (‘Ik heb m'n cv doorgemaild en alles’). Hij laat zien dat dat soort vormen al honderden jaren gebruikt worden: Multatuli schreef al: ‘Ik dacht dat hij ziek was, of dood, of zoiets’, en ook in de achttiende eeuw zijn voorbeelden te vinden, onder meer bij Betje Wolff (die bekend werd dankzij de romans die ze samen met Aagje Deken schreef). Aan de andere kant zijn deze constructies in grammatica's niet of nauwelijks beschreven, volgens Van der Wouden omdat ze te duidelijk tot de spreektaal behoren.
Zelf was Van der Wouden zich tot voor kort nauwelijks bewust van het bestaan van sommige van deze uitdrukkingen: ‘Van en alles had ik nooit gehoord, tot ik erover las in het boek Taal is zeg maar echt mijn ding van Paulien Cornelisse.’ Nu probeert hij een verklaring te vinden waarom mensen dit soort zinsdelen gebruiken. Volgens sommige collega-wetenschappers zijn ze zinloos, gewauwel, maar Van der Wouden denkt dat ze wel degelijk een functie kunnen hebben: dat soort woorden maken de zin soms ook preciezer. Wanneer iemand zegt ‘Ik ga melk halen en zo’, is dat informatiever dan wanneer hij alleen maar zegt ‘Ik ga boodschappen doen.’ ‘In ieder geval in een situatie waarin iedereen het erover eens is dat de melk nu echt op is.’ De verklaring is echter nog niet sluitend, waarschuwt Van der Wouden.
Lezingen, presentaties en ontmoetingen tijdens de Grote Taaldag op 5 februari jl.
Foto's: Anéla / VIOT juniorendag