Arjen van Veelen
Ingepakt
Boemboewoede (en negen andere irritaties)
De teksten op verpakkingsmaterialen moeten de consument informeren, maar bovenal moeten ze ons verleiden. Hoe gaat dat in zijn werk?
Je kunt beter over je eigen gedachten struikelen dan over je tong.
Oosterse wijsheid
De spreuk hierboven staat op mijn pakje Conimex boemboe voor sajoer boontjes. Misschien is het mijn humeur vandaag, maar het maakt me woedend. Niet alleen omdat de spreuk nonsens is - zeg nu zelf: is het echt beter om verstrikt te raken in je eigen gedachten dan om af en toe iets doms te zeggen? - maar vooral omdat de spreuk niets te zoeken heeft op mijn kant-en-klaar-pakje. De wijsheid is linea recta van een site als Citaten.net geplukt. En is ook nog eens Chinees. Boemboe, voor de duidelijkheid, is een kruidenmengsel uit Indonesië.
Op elk pakje Conimex boemboe staat zo'n wijsheid. Elk van die boemboewijsheden is even onnozel. ‘Om het pad voor je te kennen, vraag je degenen die terugkeren.’ Vergelijk: ‘Als je de weg naar het station wilt weten, vraag je de mensen die net van het station komen.’ Klopt. Maar je koopt er niets voor als je de trein moet halen. Deze laatste spreuk is trouwens Japans.
Mijn leraar geschiedenis gaf ooit de volgende definitie van het begrip ‘decadentie’: ‘Als de muziek van Mozart gebruikt wordt in een wasmiddelen-commercial.’ Destijds vond ik dat een snobistische definitie. Ik dacht: klonk er maar Mozart in het reclameblok. Maar door het gedweep van Conimex met Confucius-achtig inzicht voel ik nu zijn pijn: die boemboespreuk is als een Shakespeare-quote vol spelfouten op een blik erwtensoep; als een gemutileerd vers van Rilke op een pizzadoos. Het is tang, varken.
Dus exit Conimex. Dan maar zelf vijzelen.
Zoals gezegd: misschien is het mijn humeur. Maar de afgelopen dagen knapte ik vaker af op verpakkingsteksten. Hieronder vindt u een lijstje van irritaties. Puur persoonlijk. En een momentopname, dus hopelijk gaat het over.
1 Paternalisme ‘Eet jij wel voldoende vezels?’ (All-Bran van Kellogg's). Of: ‘Wees lief voor je billen’ (Page wc-papier).
2 Nationalisme Alle teksten met ‘echte Hollandse...’ (Let op: er staat zelden ‘echte Nederlandse...’ Nederland is kennelijk iets anders dan Holland. We wonen in Nederland, maar we houden van Holland.)
3 Alle zinnen die beginnen met en en eindigen met een uitroepteken Zoals: ‘En dat proef je!’ of ‘En daar zijn we trots op!’
4 Sullige leugens Liegen mag, maar doe het a.u.b. stilletjes. Niet zoals Unox. Op een blik Stevige Groentesoep: ‘We noemen onze groentesoep niet voor niets Stevige Groentesoep. Er zit gewoon heel veel in: een beetje prei, wortel, wat vermicelli. En lekker veel balletjes natuurlijk. Unox. Eerlijk is heerlijk.’ Op datzelfde blik staat dat er - behalve water - vijftien procent groente, vijf procent soepbal en 0,8 procent vermicelli in zit. Afgerond: bijna tachtig procent water (en lekker veel balletjes, natuurlijk).
Spreuk op een pakje boemboe van Conimex.
Foto: Onze Taal
5 De wij-vorm Zoals in de zin: ‘De beste ingrediënten hebben wij met de grootste zorg voor u geselecteerd.’
6 De ik-vorm Zoals: ‘Met biologische zuivel van Groene Koe© kies ik voor pure zuivel vol van smaak. Dit is echte en eerlijke zuivel, zodat ik zonder zorgen kan genieten.’
7 Misbruik van dus, want, natuurlijk en toch ‘Karnemelk drinken is natuurlijk gezond. Want karnemelk bevat belangrijke voedingsstoffen en is lekker. Toch is deze karnemelk niet zomaar karnemelk. Het is Campina Karnemelk.’
8 Praten met koekjes Op de verpakking van een koekje: ‘LIGA Continue, het koekje waar je gemakkelijker “JA” tegen zegt. Wie herkent het niet? Jezelf van tijd tot tijd willen verwennen met iets lekkers zonder uit het oog te verliezen wát je eet. Dat kan nu! Want met Continue heeft LIGA een reeks koekjes waar je gemakkelijker “JA!” tegen zegt.’
9 Alle vormen van ‘verantwoorde tussendoortjes’
Lezersvraag: wat maakt u boos? Mail de verpakkingstekst plus commentaar naar ingepakt@onzetaal.nl.