■ Vlizotrap
Veel lezers zijn zo vriendelijk geweest om onder hun vli(e)zotrap te kijken naar de naam van de fabrikant en de datum van fabricage. De meeste trappen blijken gefabriceerd door de firma Frits Bode uit Breda. Helaas wordt nergens de datum van fabricage vermeld. Daarvoor hebben de lezers dan ook ruimschoots uit hun geheugen geput; er worden vli(e)zotrappen genoemd uit de jaren 1950, uit 1948, uit misschien 1934, en ‘heel misschien jaren 1930’. Architect Joh. Goudeau uit Wassenaar leverde als enige verifieerbare informatie: hij citeert het op 24 april jongstleden verschenen Vademecum historische bouwmaterialen, installaties en infrastructuur van Piet Bot, waar op pagina 233 het lemma ‘vlizo trap’ staat, met als tekst: ‘Sinds 1938 werd de vlizotrap voor het beter bereikbaar maken van vliering of zolder (vandaar de naam Vlizo) gemaakt door Frits Bode Mechanische Bouwmaterialen N.V te Breda.’ MaartenJan Hoekstra heeft het nageslagen in het Vakblad van de bouwbedrijven, waar in 1939, nr. 12 (20 maart) op de pagina's 140 en 142 sprake is van het nieuwe product ‘de Vliezo schuiftrap’ van de firma Bode. Daarmee is onze datering van 1953 dus teruggebracht tot 1938.
De wok wordt in de eerste druk van het Groot Indonesisch kookboek van Bep Vuyk uit 1973 niet genoemd (wel de wadjan), aldus haar vroegere overbuurman Ben Bal. Maar Wies Visscher heeft wok in datzelfde jaar 1973 wel gevonden, namelijk in de Spectrum recepten encyclopedie. Waarmee onze datering van 1977 met een luttele vier jaar is verbeterd.
Van het woord tartaar, door ons in 1931 aangetroffen, kon niemand een oudere datering geven. Wel vond Gert Eldering een eerdere vindplaats van de voorloper ervan, biefstuk à la Ta(r)tare. Verder schreven enkele inzenders ons dat het woord vernoemd is naar de Tartaren vanwege hun ‘bereidingswijze’ van het vlees; die etymologie is echter een mythe, zoals in het EWN uiteengezet wordt (enigszins verkort):