Riemer Reinsma
Namen op de kaart
Omval
Waar komt de naam Schiphol vandaan? Heeft Abel Tasman inderdaad Tasmanië ontdekt? Waarin onderscheidt een terp zich van een wier? Dit soort vragen kunnen rijzen als je met de vinger over de landkaart gaat. Riemer Reinsma gaat er in zijn tweemaandelijkse rubriek ‘Namen op de kaart’ op in.
De Omval in 1645, gezien door Rembrandt van Rijn.
De Omval nu.
Foto: Wikimedia
Omval komt als ‘naam op de kaart’ maar heel zelden voor. Toch is hij over de hele wereld bekend geworden. Hoe dat komt? Door Rembrandt. In 1645 maakte hij een ets genaamd De Omval, op een plek buiten Amsterdam die toen nog heel landelijk was. Als Rembrandt er nu zou terugkomen, zou hij er niets meer van herkennen: overal zijn kantoorkolossen verrezen. Zoals de Breitnertoren en - vast niet toevallig - de Rembrandttoren.
Amsterdam is niet de enige plaats met een straat die Omval heet, ook Alkmaar heeft er eentje. Wat moet deze naam betekenen? Daarover circuleren verschillende opvattingen.
De Amsterdamse Omval is genoemd naar een stuk grond aan de Amstel, precies op de plaats waar de rivier een scherpe bocht maakt. De gedachte is dan ook geopperd dat omval een ‘Oud Nederlands woord [zou zijn geweest], dat “scherpe bocht” betekende’ (J.A. Wiersma, De naam van onze straat, 1987). Deze gedachte lijkt te worden bevestigd in Alkmaar, waar de Ringvaart en het Noordhollands Kanaal een scherpe hoek maken. Het probleem is echter dat die betekenis ‘scherpe bocht’ in geen enkel historisch woordenboek vermeld staat.