Een verdacht(e) persoon
?Is dit juist: ‘Ik vind jouw buurman maar een verdacht persoon’? Of moet het ‘een verdachte persoon’ zijn?
!Een verdacht persoon heeft hier de voorkeur.
Een verdachte persoon lijkt in eerste instantie logischer. Het is immers de persoon en niet het persoon, en bijvoeglijke naamwoorden voor een de-woord krijgen gewoonlijk een buigings-e: een aardige vrouw, een oude fiets.
Maar soms kan die buigings-e voor de- woorden wegblijven. Dat geldt in elk geval voor mens en iemand als er een, geen of zo'n voor het bijvoeglijk naamwoord staat: geen goed mens, een belangrijk iemand. Het bijvoeglijk naamwoord drukt dan meestal een ‘kwaliteit’ uit, aldus de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS, 1997).
Ook bij enkele andere persoonsaanduidingen kan de e wegblijven, al hangt daar soms een betekenisverschil mee samen. Zo is een groot leider iemand die vermaard is om zijn leiderschap, terwijl een grote leider een veel letterlijker betekenis heeft: ‘groot van postuur’. Bij persoon lijkt de e makkelijker te kunnen worden weggelaten als het bijvoeglijk naamwoord een subjectieve lading heeft, zoals bij een verdacht persoon: iemand víndt hem verdacht. Een verdachte persoon duidt eerder iemand aan die, bijvoorbeeld door de politie, daadwerkelijk als verdachte is aangemerkt.
Wat doet het puntje op de o van bok?