‘Makkelijke’ leerboeken voor het vmbo
Vmbo-leerlingen moet je helpen door de leerteksten die je hun voorschotelt, zo makkelijk mogelijk te maken. De heersende mening is dat je dat kunt bereiken met eenvoudige woorden, zinnen zonder bijzinnen, en door elementen in te brengen die de afstand tussen lezer en onderwerp verkleinen, zoals personages die het onderwerp uitleggen. Maar is dat inderdaad de manier? Dat was de centrale vraag in het promotieonderzoek van neerlandica Jentine Land, dat nu gepubliceerd is onder de titel Zwakke lezers, sterke teksten?
Land liet voor haar onderzoek vmbo-leerlingen verschillende soorten teksten lezen over hetzelfde onderwerp. Er waren teksten met korte zinnen en teksten met samengestelde zinnen, met daarin structuurwoorden als omdat en daardoor; daarnaast waren er ‘afstandelijke’ teksten en teksten waarin de afstand tot de lezer verkleind was door een persoon op te voeren.
Wat bleek? De teksten met samengestelde zinnen werden beter begrepen dan de teksten met enkel zinnen zonder bijzinnen. Dat kwam doordat de structuurwoorden uit de langere zinnen verbanden aangeven, die de leerling in de tekst met de enkelvoudige zinnen zelf moet zien te leggen. De waardering voor beide tekstsoorten was even hoog. Verder bleek dat de teksten waarin de lezer wordt aangesproken weliswaar leuker werden gevonden dan de afstandelijke teksten, maar dat ze minder goed begrepen werden. De schoolboekenmakers zullen zich vast nog eens op het hoofd krabben als ze dit alles lezen.
Ten slotte deed Jentine Land onderzoek naar het verband tussen tekstbegrip en leesattitude. Een veelgehoorde mening is dat kinderen die graag en veel lezen ook béter lezen, maar dat verband werd in Lands onderzoek niet aangetoond. En ook dat zal sommigen verbazen.
Zwakke lezers, sterke teksten? Effecten van tekst- en lezerskenmerken op het tekstbegrip en de tekstwaardering van vmbo-leerlingen is een uitgave van Eburon en kost €19,50 (gelijmd, 244 blz.). Bestellingen: www.eburon.nl. ISBN 978 90 5972 296 5