■ Steun
Het voortbestaan van wetenschappelijke tijdschriften en discussiefora in de eigen taal verdient daarom onze steun, zelfs als omwille van de internationale communicatie daarnaast ook Engelstalige platforms noodzakelijk zijn. Daarnaast volgen wij het onderzoek op dit terrein: als niet-Engelstaligen in het Engels communiceren, zullen ze dat altijd met een achterstand doen. Uitkomsten van dergelijk onderzoek zullen wij zeker publiceren.
Ook de rol van het Engels in het bedrijfsleven blijft onze aandacht houden. Is vergaderen in het Engels door niet-Engelstaligen wel zo effectief? Dat zou echt eens uitgezocht moeten worden, en de resultaten moeten dan worden gepubliceerd in Onze Taal. Ook is het van belang om erop te wijzen dat bedrijven die geen jaarverslagen in het Nederlands publiceren, zich buiten de publieke discussie in Nederland plaatsen.
De aandacht voor andere talen dan de moedertaal is goed en nuttig. Mensen worden door hun werk, reizen, consumptiegedrag en mediagebruik meer en meer wereldburgers. Maar de eigen taal, de taal van meer dan twintig miljoen mensen, blijft een belangrijk cultuurgoed, dat het waard is om aandacht te krijgen, en een dominante rol te spelen in het dagelijks leven.
Wij spannen ons daarom in om veranderingen te signaleren, onderzoek te stimuleren en de leden (in het Nederlands) te laten discussiëren over nieuwe ontwikkelingen in het gebruik van onze taal. Kortom: we houden de vinger aan de pols. Sommigen vinden dat een wat weinig strijdbare houding, maar voor een redactie van een taaltijdschrift dat een platform voor het hele Nederlandstalige publiek wil zijn, is dat de enige realistische keuze. Zo staat het immers al jaren in het colofon: het tijdschrift wil ‘op prettig leesbare en taalkundig verantwoorde wijze inzicht geven in alle zaken die het taalgebruik betreffen.’