Geschiedenis op straat
Manpad
Riemer Reinsma
De straatnaam Manpad is bekender dan hij zo op het eerste gezicht verdient. Hij ontleent zijn faam aan het Huis te Manpad, een landgoed in Heemstede, en aan de ‘slag bij het Manpad’. Het bizarre is echter dat de straatnaam Manpad in zijn oorspronkelijke korte vorm alleen voorkomt in de Rotterdamse buurt Vreewijk, waar hij de herinnering levend wil houden aan het ‘echte’ Manpad, in Heemstede. Maar dáár is de naam in die korte vorm verloren gegaan en bestaat alleen nog de langere versie Manpadslaan.
Volgens de overlevering is er twee keer slag geleverd bij het Manpad. In 1304 zouden de Hollanders hier een Vlaams leger hebben verslagen, in 1573 werden de Hollanders verslagen door de Spanjaarden.
De herinnering aan deze gevechten, allebei tegen buitenlandse indringers, móést er bijna wel toe leiden dat de schrijver David Jacob van Lennep (de vader van Jacob van Lennep), die in het Huis te Manpad woonde, in 1817 een gedenknaald liet plaatsen waarop beide veldslagen in ronkende taal werden herdacht: ‘Ter ere van (..) de brave burgers van Haerlem die (...) de vreemde mannen langs dit pad verdreven en ter eere van hen die tot ontzet van Haerlem bij dit MANNEPAD hun leven waagden’.
Allemaal heel mooi, maar inmiddels is gebleken dat de Manpadslaan én het Manpad zijn omgeven door raadsels en niet-kloppende verhalen. Om te beginnen heeft de eerste slag om het Manpad, van 1304, nooit plaatsgevonden. De mythe daaromtrent is omstreeks 1490 ontstaan. In 1955 reconstrueerde de historicus F.W.N. Hugenholtz alle berichten over de vermeende veldslag in het Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.