■ Ground zero
De film is het verhaal van de New York Times-journalist Sydney Schanberg, of beter gezegd: van zijn gids, de Cambodjaanse fotojournalist Dith Pran, met wie hij in Cambodja nauw samenwerkt.
Schanberg verlaat het land in 1975, maar Pran moet achterblijven. Op wonderlijke wijze overleeft hij, en in 1979 weet hij Thailand te bereiken. Na de val van de Rode Khmer vinden Schanberg en Pran elkaar terug. Pran doet verslag van zijn ervaringen tijdens het Khmerbewind, en op grond daarvan schrijft Schanberg in 1980 The Death and Life of Dith Pran - het boek dat als basis diende voor The Killing Fields en dat mede aan de basis stond van de media-aandacht voor de gruwelijkheden in Cambodja die uiteindelijk ook zou leiden tot het ontstaan van de term killing fields.
In de eerste jaren na het verschijnen van de film heeft killingfields in het Nederlands alleen betrekking op de moordvelden in Cambodja, maar vanaf het begin van de jaren negentig wordt het ook voor moord- en slachtvelden elders gebruikt. Eerst komt het alleen nog maar voor in vergelijkingen; zo wordt Polen, waar de nazi's miljoenen Joden vermoordden, wel ‘de killingfields van Europa’ genoemd. Maar langzamerhand wordt het steeds vaker als echte soortnaam gebruikt. Het Rotterdams Dagblad schrijft in 2003 over een tocht langs de slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog bijvoorbeeld: ‘In Noord-Frankrijk trof hij niet de sombere “killing fields” aan die hij verwacht had in een gebied waar een helse oorlog werd uitgevochten.’
In kranten en tijdschriften wordt killingfields ook gebruikt voor relatief recente gevallen van genocide in Rwanda, Congo en Darfur. In 2003 - nadat het bewind van Saddam Hoessein is verdreven - heeft het ANP het over ‘Saddams “killing fields”’.
Inmiddels wordt het woord niet alleen meer gebruikt voor echte ‘velden’, maar ook voor andersoortige gebieden waar veel slachtoffers zijn gevallen. Zo omschrijft de Vlaamse krant De Morgen Ground Zero in 2003 als ‘de killing fields van het WTC’.
De killingfields zijn ook in Cambodja zelf inmiddels een begrip geworden. Dagelijks bezoeken bussen vol buitenlanders er de plaatsen waar gruwelijkheden als in de film hebben plaatsgevonden.