■ Kabaal
Er zijn nog veel meer woorden waarvan wordt gedacht dat ze teruggaan op eigennamen. De herkomst van het woord kabaal voor ‘herrie, opschudding’ en ook ‘intrige’ wordt wel gezocht in het Engelse cabal ‘intrige, complot’. Regelmatig wordt beweerd dat dit cabal een letterwoord is op basis van persoonsnamen - nu zouden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen. Cabal zou teruggaan op de initialen van de vijf Engelse ministers die tijdens de regering van Charles II zes jaar aan het bewind waren, namelijk Clifford, Arlington, Buckingham, Ashley (Earl of Shaftesbury) en Lauderdale. Deze ministers waren, maar dit terzijde, verantwoordelijk voor het Nederlandse Rampjaar doordat zij in 1672 een verdrag met Frankrijk sloten om ten strijde te trekken tegen de Republiek der Verenigde Nederlanden. De
Jaren van weerleggen heeft slechts zeer beperkt resultaat gehad: als een hydra steekt meneer Black zijn kop weer op.
benaming cabal voor het bewuste ministerie wordt voor het eerst genoemd in een pamflet uit 1673: ‘England's Appeal from the private Cabal at White-hall to the Great Council of the nation (...) by a true lover of his country.’
Tot op heden spreekt men van het Cabal-ministerie. De naam hiervan ligt echter niet ten grondslag aan het woord cabal ‘intrige, complot’ - het is precies andersom: de naam voor het ministerie werd door een scrabbelaar avant la lettre gevormd uit de initialen van de ministers als woordspeling op het al oudere woord cabal ‘intrige’. Dit cabal is vanaf het eerste kwart van de zeventiende eeuw bekend als variant van cab(b)ale, dat - net als het Nederlandse woord kabaal - ontleend is aan het Franse cabale.
Dit laatste gaat op zijn beurt terug op het Hebreeuwse qabbālā, dat we in het Nederlands kennen als kabbala ‘geheime joodse leer’. De betekenis verschoof in het Frans van ‘geheime leer’ naar ‘complot, groep intriganten’. De betekenis ‘herrie’ is in het Nederlands gevormd, waarschijnlijk omdat een complot of een groep intriganten werd geassocieerd met lawaai.
Blazer, black box en kabaal zijn dus alle drie valse eponiemen. Waardoor zijn zulke valse eponiemen zo aantrekkelijk als woordverklaring? Zonder twijfel komt het doordat het verband dat wordt gelegd met een (imaginaire of bestaande) persoon per definitie een aantrekkelijk verhaal oplevert - een verhaal dat dus vaak slechts op de fantasie van de bedenker berust. Met de paar voorbeelden die hier zijn gegeven, zijn de valse eponiemen nog lang niet uitgeput; in de volgende aflevering zullen onder andere de vindingen van de heren Condoom, Hooker, Outram en Viets ter sprake komen.