Vraag en antwoord
Taaladviesdienst
IJssel/IJsel
?Ik heb vroeger op school geleerd IJsel, Overijsel, IJselstein, etc. te schrijven, dus met één s. Tegenwoordig zie ik het bijna altijd met twee s'en, zelfs in atlassen. Hoe zit dat?
!Historisch gezien is IJssel het best te verdedigen. Al in zeventiende- en achttiende-eeuwse atlassen wordt vrijwel zonder uitzondering deze schrijfwijze gebruikt. Zo schrijft Jan Christiaan Sepp in zijn Nederlandsche reise- en zak-atlas uit 1773: ‘De Rivier de Geldersche Yssel is de Rechter Arm van den Rhyn, beginnende by de Schans Ysseloort, niet ver van Arnhem.’ Ook noemt hij (onder meer) ‘de Hollandsche Yssel’, ‘Ysselstein’ en ‘Overyssel’.
De spelling met één s werd vanaf eind negentiende eeuw in veel schoolatlassen gebruikt, met name in de bekende Bosatlas (eerste druk: 1877). De maker hiervan, de Groningse schoolmeester en redacteur P.R. Bos, schreef Nederlandse plaatsnamen zo veel mogelijk zoals ze volgens de toenmalige woordvormings- en spellingregels geschreven zouden moeten worden - bijvoorbeeld Zutfen, Oosterwijk en Kuilenburg en niet Zutphen, Oisterwijk en Culemborg. Omdat na een ij één s voldoende is om de juiste uitspraak te garanderen, vond Bos dat het IJsel moest zijn, en bijvoorbeeld ook Rijsen (nu Rijssen).
Pas in 1955 stapte de Bosatlas over op de aardrijkskundige schrijfwijzen die altijd gebruikelijk waren geweest. Maar toen hadden enkele generaties scholieren al IJsel leren schrijven.