Ander woord voor...
Taaladviesdienst
263 andere woorden voor catchphrase
Onze oproep om een alternatief voor catchphrase te bedenken, leverde (mede dankzij de e-mailnieuwsbrief Taalpost) 154 reacties met wel 263 verschillende woorden op. Enkele inzenders verwonderden zich over de keuze voor catchphrase als te vervangen term. We hebben toch al een gevleugeld woord of een gevleugelde uitdrukking? Jawel, maar een catchphrase is vaak afkomstig van tv, vooral van series. Een speciaal geval van een gevleugelde uitdrukking dus. Overigens hebben we zes jaar geleden naar een alternatief voor soundbite gezocht, en toen is gekozen voor pakzin - een woord dat nu ook voor catchphrase het vaakst werd ingezonden (tien keer).
Andere vaak gesuggereerde woorden waren stopzin, plakzin, trefzin, hangzin, kenzin, vangzin en slagzin - waarbij dat laatste eigenlijk niet juist is, want dat is meer een reclameslogan. Verder wemelde het van de samenstellingen met pakken, beklijven, blijven en treffen. Sommige daarvan waren ‘catchy’ genoeg, maar de meeste inzendingen bleven niet echt hangen.
Vijf inzendingen deden dat wel. Blijfzin bijvoorbeeld, of bijblijver - maar dat laatste zegt niet dat het om een zin gaat, en (bij)blijven kunnen ook andere citaten dan catchphrases wel. Voor tv-cliché is veel te zeggen: het is duidelijk, het is het enige woord dat de bron van catchphrases noemt, en het klinkt goed - alleen is cliché duidelijk negatief, terwijl catchphrase juist eerder het positieve en aanstekelijke aspect benadrukt.
Gert Cuppens stelde twee woorden voor die we allebei vonden getuigen van veel vindingrijkheid. Bekzin bekt lekker en roept de associatie met het Engelse back op: zo'n zin keert steeds terug, in én buiten de context. En beetkreet is sterk omdat het rijmt, omdat catch terugkomt in beet, en omdat kreet vaak beter van toepassing is op een catchphrase dan het neutrale zin.
Desondanks is er helaas geen enkele inzending die ons kansrijk genoeg lijkt om daadwerkelijk in zwang te raken. De meeste zijn te vlak of onherkenbaar, en sommige (zoals bekzin en beetkreet) misschien juist té opvallend. Toch willen we die laatste twee originele woorden belonen met de boekenbon van €25,- van de Stichting Lout (Let Op Uw Taal), die dus naar Gert Cuppens gaat.
We danken uiteraard alle deelnemers voor hun creatieve inspanningen.