■ Belevenis
Ter illustratie hebben we de ontwikkeling van de twee belangrijkste dialectvormen voor het woord kopje in Limburg in beeld gebracht. Het betreft de vormen kop (köpke) en tas (meestal in de vorm teske), dat van het Franse tasse is overgenomen. Ook in Vlaanderen komt dit laatste woord vaak voor.
De taalsituatie van 1914 hebben we in de kaart verwerkt door de traditionele Limburgse dialectgebieden in te kleuren, als een soort verkiezingsuitslag (zie de foto rechts). Is het gebied overwegend kop, dan wordt het blauw, een tas-gebied wordt rood. De witte gebieden zijn onbeslist. Het is duidelijk te zien dat in 1914 in het noorden de blauwe koppen de meerderheid hadden, terwijl de rode tassen geconcentreerd waren in de zuidelijke gebieden.
Vervolgens hebben we de gegevens uit een grote dialectenquête van 1994 boven op de oude gegevens geprojecteerd. Nu is in één oogopslag duidelijk dat de ‘tassen’ met name in de noordelijke gebieden winst hebben behaald. Dat kan fraai in beeld gebracht worden door een scheervlucht boven het meest noordelijke gebied, waarbij de rode tassen nu sterk in het blauwekoppengebied zijn binnengedrongen (zie de foto links).
Hoewel de foto al een fraai beeld geeft, is een werkelijke virtuele rondvlucht boven het dialectgebied helemaal een belevenis. Voor wie dat wil meemaken, is een animatie van zo'n verkenningsvlucht op de website van Onze Taal gezet: www.onzetaal.nl/2007/04/dialect.php.