■ Spellingwijziging
Tussen-n (1959)
De uitspraak van de spellingcommissie 1954 maakt een verschil tussen strikt meervoud (boekenkast) en niet (beddegoed); het ware wellicht beter geweest de knoop hier voor eens en voor altijd door te hakken, nl. altijd -e! We waren dan weer eeuwen uit de zorgen geweest.
(reactie op het Groene Boekje van 1954)
Boycot nieuwe spelling! (1996)
drs. a.e. reinders-reeser - leiden
Wilt u een nieuwe spelling? Kent u iemand die een nieuwe spelling wil? De gebruiker is er niet mee gediend. Wij stellen voor de nieuwe spelling niet in te voeren. Als u het hiermee eens bent, stuurt u dan voor deze landelijke handtekeningenactie een briefkaartje of fax (met naam, adres, en de tekst GEEN NIEUWE SPELLING) naar de Tweede Kamer, en roep iedereen die u de komende tijd spreekt op om hetzelfde te doen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
(reactie op het Groene Boekje van 1995)
Geen binding met de praktijk (2006)
henk harmsen - stokkum
De Taalunie [de organisatie die verantwoordelijk is voor het Groene Boekje - red.] is verworden tot een kwalijk clubje van doorgeslagen quasi-taaldeskundigen, die zich als wereldvreemde pietlutten samen blindstaren op de zoveelste uitzondering op de zoveelste uitzondering, die geen enkele binding meer hebben met de dagelijkse taalpraktijk, en die menen dat taal van achter het bureau kan worden gemaakt. Afschaffen en boycotten die ‘Taalunie’, verbranden die Groene Boekjes. Leve de spelling volgens het Gezond Verstand.
(reactie op het Groene Boekje van 2005)
Witte spelling: geen oplossing (2007)
valerie bakker - leerling lycée international, ferney, frankrijk
Ik ben geen voorstander van dat Witte Boekje. Ik zit op een middelbare school in Frankrijk en volg naast het gewone Franstalige programma lessen Nederlands, en die worden er op deze manier voor mij niet makkelijker op. Meerdere spellingen betekent meer onduidelijkheid en dus meer moeite om de taal te leren. Ook voor de leraren wordt het lastiger.
(reactie op het Witte Boekje van 2006)
In de eerste decennia van Onze Taal werden briefschrijvers niet bij naam genoemd, vandaar dat een auteursvermelding bij oudere stukjes vaak ontbreekt. Sommige brieven zijn ingekort. Enkele ervan verschenen ook al in Taaltumult. De mooiste observaties, hartenkreten en boze brieven uit Onze Taal, samengesteld door Ewoud Sanders (2002).