Merken worden woorden
Google
Ton den Boon - hoofdredacteur grote Van Dale
Brintageneratie, bountyeiland, barbiefiguur: er zijn merken die zo'n grote invloed hebben gekregen dat ze in het dagelijks taalgebruik zijn terechtgekomen. Sommige zijn zelfs doorgedrongen tot het woordenboek. Om de maand bespreekt Ton den Boon zulke merken in Onze Taal.
Tien jaar geleden bestond de bedrijfs- en merknaam Google nog niet eens, maar deze zomer werd bekend dat het ervan afgeleide werkwoord wordt opgenomen in gezaghebbende Amerikaanse woordenboeken. Eerder al had de Nederlandse pendant van to google de grote Van Dale gehaald. In de jongste Van Dale-editie, die eind 2005 verscheen, kreeg het werkwoord googelen de algemene definitie ‘zoeken op het internet, onderzoeken aan de hand van informatie via het internet’.
De woordwording van de bedrijfs- en merknaam Google (opgericht in 1998) is in een buitengemeen hoog tempo verlopen. Dat blijkt niet alleen uit de populariteit van het werkwoord googelen en afleidingen daarvan, zoals googelaar en googeltje (een zoekopdracht met Google), maar ook uit de vele, bovendien zeer diverse samenstellingen en afleidingen met deze merknaam, zoals googlebom, googlegeneratie, googlejournalistiek, googlemoslim en googlificeren. Ook het feit dat naast het werkwoord googelen de verbastering koekelen vrij algemeen gangbaar is geworden, getuigt van de ongekende naamsbekendheid van het merk.