Tamtam
Redactie Onze Taal
Nederlands op scholen onvoldoende
Er wordt wel meer gemopperd op de manier waarop op scholen Nederlands wordt gegeven, maar het afgelopen voorjaar klonk dat geluid wel heel vaak, en ook uit verschillende hoeken.
Zo deed de Onderwijsinspectie in een rapport scherpe uitspraken over het leesonderwijs op de basisschool. De aanleiding voor het onderzoek van de inspectie waren enkele alarmerende studies, waaruit onder meer bleek dat 10% van de kinderen aan het eind van de basisschool moeite heeft met een boek als Pluk van de Petteflet, en dat een kwart van de vmbo-leerlingen uit de beroepsgerichte leerwegen de schoolboeken niet begrijpt. Die cijfers zijn vrijwel geheel toe te schrijven aan het slechte leesonderwijs op de basisschool, zo concludeert de inspectie. Sommige scholen besteden er gewoonweg te weinig tijd aan, andere gebruiken achterhaalde methoden, zoals ‘niveaulezen’ (lezen met groepjes kinderen onder begeleiding van een leesmoeder). Onderwijsminister Van der Hoeven beloofde toe te zien op verbetering van het leesonderwijs op de basisschool.
Het rapport was nog niet verschenen of het volgende zorgenkindje diende zich alweer aan. De Stichting Leerplan Ontwikkeling en de vereniging Levende Talen maakten bekend dat steeds meer (v)mbo-opleidingen het schoolvak Nederlands voor een deel laten samenvallen met praktijkgerichte vakken - minder instructie dus, en meer praktische toepassing. De drie regeringspartijen en de PvdA kaartten dit aan bij staatssecretaris van Onderwijs Mark Rutte, maar die liet weten dat de overheid alleen bepaalt wát er geleerd moet worden, niet hóé dat moet worden gedaan.
Ook over het taalniveau van havo- en vwo-scholieren wordt wat afgeklaagd, door vervolgopleidingen bijvoorbeeld. Vooral pabo-studenten halen vaak het nieuws vanwege hun slechte taalvaardigheid bij aanvang - én vaak ook bij afronding - van hun studie. Een taalen rekentoets voor alle eerstejaars pabo-studenten moet een goed niveau van alle toekomstige juffen en meesters waarborgen, zo maakte de HBO-raad onlangs bekend. Pas als de studenten een voldoende hebben gehaald, mogen ze naar het tweede jaar van de opleiding. De Erasmus Universiteit kondigde aan te gaan experimenteren met een soortgelijk systeem.
Bronnen: de Volkskrant, Levende Talen, De Telegraaf, Trouw, Kennisnet.nl, BN/De Stem
‘Watskeburt?!’ van De Jeugd van Tegenwoordig, binnenkort ook op de Engelse markt, onvertaald.