Tamtam
Redactie Onze Taal
‘Peuters doorlichten op taalproblemen loont’
Foto: Hans Oostrum Fotografie
Het is een goed idee om kinderen al op tweejarige leeftijd te screenen op eventuele taalproblemen. Stoornissen kunnen dan vroegtijdig worden verholpen, waardoor kinderen op latere leeftijd een hoger taalniveau weten te bereiken. Dat is de uitkomst van onderzoek dat in februari werd gepresenteerd tijdens een symposium over jeugdzorg in Rotterdam.
Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum gingen vorig jaar na wat er was geworden van ruim 10.000 kinderen die tussen 1995 en 1999 op tweejarige leeftijd waren gescreend en zo nodig doorverwezen naar een specialist. Wat bleek? Als consultatiebureaus drie tot vier minuten extra tijd krijgen voor een iets uitgebreidere test op taalontwikkelingsstoornissen bij peuters, kunnen die als dat nodig blijkt al op hun derde hulp krijgen. Hierdoor kan het taalniveau van 10.000 kinderen zo opgevijzeld worden dat dit op hun achtste niet meer onvoldoende is. Bovendien zouden jaarlijks ongeveer 2500 kinderen minder naar het speciaal onderwijs hoeven.
Ook uit financieel oogpunt is zo'n vroegtijdige opsporing aantrekkelijk, zo werd op het symposium benadrukt. Het kost de minister van Volksgezondheid weliswaar twee miljoen euro, maar daar staat tegenover dat de minister van Onderwijs vijf miljoen bespaart aan kosten voor speciaal onderwijs.
Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid zei in een reactie veel waarde te hechten aan de vroege opsporing van taal- en spraakachterstanden bij peuters en kleuters. Ze laat de verschillende tests die er voor tweejarigen zijn de komende tijd door onderzoeksinstituut TNO vergelijken om de beste uiteindelijk landelijk te kunnen invoeren.
Bronnen: de Volkskrant, De Telegraaf