Schoolmeesters
In het vakblad Nederlandse taalkunde publiceerde Postma onlangs een artikel over een constructie die bij veel mensen wrevel opwekt: de jongen is groter als zijn zus. Sommige taalkundigen beweren dat groter als en groter dan even oud zijn in het Nederlands en dat de taalregel die de laatste vorm voorschrijft, door schoolmeesters is bedacht. Volgens Postma is dat niet juist. In oude middeleeuwse teksten uit Vlaanderen, Brabant, Holland, Drenthe en Friesland vond hij alleen groter dan. Als in sommige dialecten toen al groter als gezegd werd, zou je verwachten dat men zich toch minstens een enkele keer had verschreven, zelfs al was groter dan toen de norm geweest.
Hoe komt het dat men steeds vaker groter als is gaan gebruiken? Sommigen denken dat dit een invloed van het Duits was, maar volgens Postma is deze verklaring onbevredigend. Ze verklaart namelijk niet waarom de invloed precies deze constructie betreft: ‘Waarom zijn we niet ook “ich” gaan zeggen in plaats van “ik”? Waarom praten we nu niet alleen maar Duits?’ De vergelijkende vorm met als is misschien wel uit het Duits geleend, maar alleen omdat er in de Nederlandse taal in de loop der tijd behoefte aan was ontstaan.
De verklaring moet volgens Postma dan ook elders gezocht worden: in een verandering van dan. Ooit moet dat woordje zijn ontstaan uit een samensmelting van twee andere kleine woordjes: dat en en - wie deze twee snel genoeg achter elkaar uitspreekt, zegt dan. Postma toont in zijn artikel aan dat de combinatie van dat en en heel geschikt is om gebruikt te worden na een vergrotende trap. Het losse woordje dan - dat ook op een heel andere manier gebruikt kan worden, zoals in de zin ‘dan komt hij’ - is veel minder geschikt. Doordat dat en door de eeuwen heen steeds meer werd aangevoeld als één woord, kwam de weg vrij voor andere combinaties, zoals groter als, groter of en groter wie - de laatste twee worden ook nog steeds in Nederlandse dialecten gebruikt. Eigenlijk zijn die nieuwere vormen logischer, vindt Postma als wetenschapper - al blijft hij als privé-persoon ‘groter dan’ zeggen.