Industrieterrein
Maar hoe is nu de betekenis ‘rechtsgebied’ ontstaan? Volgens het Middelnederlandsch woordenboek was klokslag ook de aanduiding voor het gebíéd waarin de plaatselijke overheid mensen mocht oproepen om hulp te verlenen bij calamiteiten, en daaruit zal de betekenis ‘rechtsgebied’ zijn ontstaan. In die zin was de klokslag hetzelfde als de ‘ban’ en de ‘banmijl’ (in het Frans: banlieue, dat nu ‘buitenwijk, voorstad’ betekent). In het begin zal dat het gebied zijn geweest waarbinnen het klokgebeier te horen was, maar het bereik van het klokgelui viel toch niet altijd samen met de grens van het rechtsgebied. In 1876 schreef de taalkundige Johan Winkler: ‘Het Vliet en de Olde-Galileën liggen onder den klokslach van Leeuwarden. Maar de Schrans, een andere buurt, bijna onmiddellijk aan de bebouwde kom van Leeuwarden grenzende, ligt niet onder den klokslach van Leeuwarden, ofschoon men er zeer goed de torenklokken dier stad kan hooren slaan.’
Ook de Bolswarders die destijds in de Klokslag woonden, zullen de stedelijke kerkklokken goed hebben kunnen horen. Want het gebíéd dat De Klokslag heet, is een industrieterrein direct ten noordwesten van de stad, waarvan de zuidgrens zeshonderd meter van de oude stadskerk verwijderd ligt. En de gelijknamige weg ligt op nog geen kilometer afstand van de kerk.
Maar de klokken van Bolsward sommeren de burgers al lang niet meer, en burgers wonen er in de Klokslag ook niet of nauwelijks meer. Het enige wat nog rest is die prachtige naam.