Tamtam
Redactie Onze Taal
Media boycotten nieuwe spelling
Verschillende Nederlandse media hebben op 17 december aangekondigd de nieuwe spellingregels die op 1 augustus 2006 van kracht worden niet te gaan gebruiken. Ze riepen de verantwoordelijke ministers op de wijzigingen terug te draaien. De nieuwe spelling vinden ze ‘onnodig onduidelijk’ en ‘lelijk’. Aan de boycotactie doen de Volkskrant, Trouw, NRC Handelsblad, Elsevier, de NOS, HP/De Tijd, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer en Planet Internet mee.
De kritiek richtte zich onder meer op woorden als middeleeuwen (straks zonder hoofdletter) en Bevrijdingsdag (straks met hoofdletter). ‘Er zullen allicht regels voor zijn, maar wie kan die in godsnaam onthouden?’, aldus Suzanne Weusten, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant. De krant denkt er zelfs voorzichtig over om de spelling van vóór 1995 weer te gaan gebruiken. Volgens Bas van Kleef, eindredacteur van de Volkskrant, sloot die het best aan bij het taalgevoel van de lezer.
Onderwijsminister Maria van der Hoeven liet weten niets aan de nieuwe spelling te willen veranderen. Ze wees erop dat de wijzigingen juist het gevolg zijn van de kritiek op de vorige spellinghervorming. Ze is bang dat de verwarring door de boycot alleen maar zal toenemen. Haar Vlaamse collega Frank Vandenbroucke sluit zich daarbij aan.
De Telegraaf en alle Vlaamse kranten neigden er op het moment van schrijven van dit stuk sterk naar wél de officiële regels te hanteren. Onze Taal zal de spelling van de Spellingwijzer Onze Taal blijven gebruiken. De Spellingwijzer volgt in principe de officiële regels, maar wijkt daarvan af als deze in de praktijk onwerkbaar blijken. In augustus 2006 komt er een nieuwe editie van dit naslagwerk uit (zie ook blz. 29).
Bronnen: de Volkskrant; Elsevier; NOS.nl; Taalunieversum.org; De Telegraaf